Bedrageri ved brug af falsk identitet

It-kriminalitet er ofte økonomisk motiveret og er kendetegnet ved at en person bliver snydt eller vildledt til at overføre penge til en gerningsmand.

Det sker typisk på baggrund af falske e-mails (phishing), sms'er (smishing), hjemmesider, falske annoncer og konkurrencer, falske webbutikker eller falsk identitet mv.

Bedrageri ved hjælp af falsk identitet

Du er blevet udsat for denne type bedrageri, hvis du via e-mail, sociale medier, datingtjenester e.l. får kontakt til en person med falsk identitet, der lokker penge ud af dig.

Det kaldes 'Romance scam', hvis du og gerningsmanden har indledt et online-kærlighedsforhold, og gerningsmanden udnytter din fortrolighed til at narre penge ud af dig.

En anden form for bedrageri ved brug af falsk identitet er de såkaldte 'Nigeria-breve'. Her bliver du typisk lovet et større pengebeløb af en udenlandsk rigmand eller advokat, hvis du betaler et gebyr på mange tusinde kroner. Du modtager dog aldrig det lovede beløb, selvom du betaler gebyret.

Du kan også blive kontaktet af gerningsmænd, der fortæller, at en bekendt er 'strandet i udlandet'. Her udgiver gerningsmændene sig fx for at være en ven til dit barnebarn og påstår, at dit barnebarn har været udsat for et trafikuheld i udlandet og derfor har brug for penge til hospitalshjælp.

Anmeld til politiet

Du bør anmelde det til politiet, hvis du via en computer, tablet eller smartphone

  • er blevet franarret dine kreditkort-, netbankoplysninger eller andre følsomme oplysninger via falske annoncer, e-mails, sms’er eller hjemmesider.
  • har betalt for en vare, som du ikke har modtaget, eller hvis du som virksomhed eller privatperson har afsendt en vare, som du ikke har fået betaling for, fx fordi varen var købt med stjålne kreditkortoplysninger.
  • er blevet udsat for afpresning, hvor gerningsmanden kræver et pengebeløb for ikke at udlevere dine følsomme eller krænkende billeder.

Hvordan anmelder du kriminalitet via computere, tablets eller smartphones til politiet?

Ring 114 eller henvend dig personligt i ekspeditionen på en politistation.

Politiet vil i forbindelse med din anmeldelse kunne vejlede dig om, hvad der videre skal ske i sagen. Når du anmelder denne type kriminalitet, beder politiet dig normalt om at oplyse dit personnummer, navn, adresse, telefonnummer og e-mail-adresse.

Hvis du har haft økonomiske tab, er det vigtigt, at du sammen med anmeldelsen sender dokumentation for dette. Det kan fx være dokumentation fra banken, MobilePay, PayPal eller Western Union, der viser en overførsel af penge. Denne dokumentation er nødvendig i politiets vurdering af din anmeldelse.

 

Indholdet på denne side er skrevet i samarbejde med Politiet

Flere gode råd

Sådan spotter du: Falske mails

Du kan via mail blive bedt om at udlevere personlige oplysninger. Lær at genkende tegnene på falske mails (phishing).

Sådan spotter du fupbutikker på nettet

Fupbutikker på nettet ligner til forveksling de ægte. Formålet er at snyde dig for penge og oplysninger. Bliv klogere på, hvordan du spotter dem.

Mit digitale selvforsvar

"Mit digitale selvforsvar" er en app, der giver dig råd og vejledning til at undgå uheldige situationer online.