Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Det gælder uanset, om du kun deler med venner eller deler med hele verden. Selvom det kun er dine venner på sociale medier, der kan se billedet, har du ikke fuld kontrol med, hvem de vælger at vise billedet til.
Det er vanskeligt at slette noget fra nettet
Selvom du beslutter dig for at tage et billede ned fra fx Facebook, har mange personer stadig haft adgang til billedet. De kan tage screenshots af billedet, mens det ligger tilgængeligt. Det vil sige, at disse personer har en kopi af billedet, uanset om billedet er på nettet eller ej. De kan efterfølgende bruge billedet, som de ønsker. Der er flere eksempler på, hvad it-kriminelle kan bruge dine billeder til. Det kunne være at afpresse dig, oprette falske profiler på sociale medier med dit billede eller benytte dit billede til kommercielle formål.
Gode råd
Del billeder af andre med omtanke.
Hold styr på, hvilke billeder du bliver tagget i.
Helles barn blev stjålet på Facebook
I 2017 brød Helles verden sammen, da hun fik en besked fra en bekendt. I beskeden var et screenshot fra en Facebook-gruppe med et billede af en seksårig pige, hvis biologiske mor blev efterlyst. Det var Helles datter, som en anden kvinde igennem seks år havde udgivet sig for at være mor til. Kvinden var en tidligere perifer veninde, som Helle havde læst med. Gennem de seks år havde kvinden afpresset en mand med billederne af Helles datter. Hun påstod, at han var far til pigen og forsøgte på den måde at få penge ud af ham.
Helles budskab er klart: Lad være med at lægge billeder af dine børn på nettet!