Misbrug af billeder på sociale medier

Når du deler billeder på sociale medier, mister du delvist kontrollen med dem. Du kan risikere, at it-kriminelle misbruger billederne.

Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Det gælder uanset, om du kun deler med venner eller deler med hele verden. Selvom det kun er dine venner på sociale medier, der kan se billedet, har du ikke fuld kontrol med, hvem de vælger at vise billedet til.

Det er vanskeligt at slette noget fra nettet

Selvom du beslutter dig for at tage et billede ned fra fx Facebook, har mange personer stadig haft adgang til billedet. De kan tage screenshots af billedet, mens det ligger tilgængeligt. Det vil sige, at disse personer har en kopi af billedet, uanset om billedet er på nettet eller ej. De kan efterfølgende bruge billedet, som de ønsker. Der er flere eksempler på, hvad it-kriminelle kan bruge dine billeder til. Det kunne være at afpresse dig, oprette falske profiler på sociale medier med dit billede eller benytte dit billede til kommercielle formål.

Gode råd

  • Del billeder af andre med omtanke.
  • Hold styr på, hvilke billeder du bliver tagget i.

Helles barn blev stjålet på Facebook

I 2017 brød Helles verden sammen, da hun fik en besked fra en bekendt. I beskeden var et screenshot fra en Facebook-gruppe med et billede af en seksårig pige, hvis biologiske mor blev efterlyst. Det var Helles datter, som en anden kvinde igennem seks år havde udgivet sig for at være mor til. Kvinden var en tidligere perifer veninde, som Helle havde læst med. Gennem de seks år havde kvinden afpresset en mand med billederne af Helles datter. Hun påstod, at han var far til pigen og forsøgte på den måde at få penge ud af ham.

"Billede af Helle"

Helles budskab er klart: Lad være med at lægge billeder af dine børn på nettet!

Gode råd om billeder på sociale medier

Råd nummer 1

Del med omtanke

Det er sjovt at dele billeder med andre, men det er godt at iagttage følgende:

Få tilladelse af dem, der er på billedet eller i videoklippet. Og gør det, inden du deler. Del ikke indhold, der krænker eller støder andre og indstil, hvem der kan se det, du deler.

Råd nummer 2

Hold styr på, hvilke billeder du bliver tagget i

Det er en god ide at tage kontrollen over, hvad venner, bekendte eller helt fremmede lægger op på sociale medier om dig (det kan de gøre, når de fx tagger dig i opslag og på billeder). 

Du kan styre det, ved at justere dine kontoindstillinger på dine sociale medier.

Har du læst

Guide: Få overblik over, hvad de sociale medier ved om dig

Du har selv indflydelse på, hvad de sociale medier skal vide om dig.

Guide: Justér, hvem der kigger med på din profil

Her finder du en guide til, hvordan du justerer din profil på sociale medier.

Har du været udsat for en digital sexkrænkelse?

Har andre delt billeder eller en video af dig i en intim eller krænkende situation?