Far til to: Tal med jeres børn om deres digitale liv

En stor del af danske børns liv foregår på digitale medier. Det betyder desværre, at børnene også er kommet i de digitale svindleres søgelys. Det mærker Claus, som er forælder til to – og han ved, hvor vigtigt det er at engagere sig i børnenes digitale liv.

Som forældre kan det være svært at finde hoved og hale i de seneste tendenser på sociale og digitale medier. Men selvom børnene har bedre styr på, hvad der er ”hot og not”, så er det vigtigt, at man engagerer sig i børnenes digitale liv. Det mener Claus Dan Pedersen fra Vanløse, der er far til Kaya på 13 år og Storm på 10 år.

”Jeg synes tit, det kan være svært at tage snakken - ofte fordi jeg ikke selv er den store bruger af sociale medier. Lige nu tænker jeg blandt andet på, om jeg selv skal prøve at få Snapchat for at blive klogere på, hvordan de medier, mine børn bruger mange timer på hver uge, fungerer.”

billede af Claus med familie

Datteren blev kontaktet af en falsk profil

Claus forsøger at holde sig opdateret på, om der er bestemte typer af svindel i omløb. Han er blevet særligt opmærksom på at der er kommet flere digitale svindlere, både fordi han selv er kommet til at trykke på scam-links, men også efter at datteren Kaya blev kontaktet af en mærkelig profil.

”Min datter kom ind og sagde, at der var en person uden billede og andre oplysninger, der havde skrevet til hende. Hun var heldigvis selv superopmærksom og blokerede vedkommende med det samme. Men som forældre tænker man da lige, at man skal være endnu mere på vagt.”

Hvordan undgår man ”forælder-overvågning”?

Claus har overordnet stor tillid til, at begge hans børn har en god tilgang til deres brug af digitale medier, blandt andet fordi, der i skolen er meget fokus på emnet. Men som forælder savner han mere vejledning til, hvordan han bedst muligt kan tale mere med sine børn om deres digitale adfærd, uden det føles som benhård ”forælder-overvågning”.

”Jeg føler godt jeg kunne være endnu mere engageret i mine børns digitale liv, og sætte mig mere ind i, hvad de bruger af indhold, og hvor de færdes online. Men jeg må også være ærlig at sige, at det er svært.”

Selvom det kan være en udfordring, vil Claus dog fortsætte med at engagere sig i sine børns digitale liv, så han kan støtte og hjælpe dem, hvis de igen bliver kontaktet af digitale svindlere.

Engagér jer – prøv vores familietests

Vil I også engagere jer i jeres børn digitale liv, så prøv vores tre familietests om svindel i sociale medier, onlinespil og handel på nettet – sammen med ungerne: