Handel med våben i online-spil

Handel med våben til computerspil i Facebook-grupper kan være risikabelt. Det har 17-årige Mathias mærket på egen krop.

Som mange unge før ham faldt 17-årige Mathias i en digital svindlers fælde på Facebook. I en Facebook-gruppe, hvor der handles med våben, fik han et godt tilbud. Mathias havde prøvet det før, og derfor var han heller ikke så bange for at blive snydt. Men her blev han klogere. Han overførte 2.850 kr., og pludselig var sælgeren som sunket i jorden.

”Jeg overfører 2.850 kr. til en privat sælger på MobilePay for et våben til CS:GO. Jeg har fået tilsendt hans ID, så jeg føler mig ret sikker på, at han ikke snyder mig. Jeg tror også, at fordi jeg har handlet meget i gruppen tidligere, at så har jeg været mindre mistænksom, end jeg nok burde have været. Jeg havde set mig lidt blind på det, og det er fuldstændig standard, at pengene sendes afsted, før man modtager våbnet,” fortæller Mathias.

billede af Mathias

Mange unge snydes på Facebook

Det er ikke første gang, at nogen bliver snydt i Facebook-grupper, hvor børn og unge handler med våben til spil for mange tusinde kroner. Mathias kender også flere, der er blevet svindlet af falske Facebook-profiler, der ser troværdige ud, fordi de bruger en anden person som dække. Det er endda sket for Mathias’ bedste ven.

”Min bedste ven blev snydt af en falsk profil, der agerede mellemmand. Og da pengene blev sendt afsted uden garanti, kunne den falske profil, som gav sig ud for at være en anden, smutte med 2.000 kr. Og når man politianmelder personen, er det den falske profils dække, der politianmeldes – så man kan aldrig finde frem til den rigtige svindler,” forklarer Mathias.

Mathias og hans bedste ven er ikke de eneste, som er blevet snydt ved handel med spilgadgets på nettet, og det skaber bekymring blandt forældre.

”Vi oplever en stigende opmærksomhed fra forældre, som er bekymrede for, om de gør nok for deres børns sikkerhed på nettet og vi kan se, at for over halvdelen er digital sikkerhed ikke et samtaleemne i familierne. Det er vigtigt, at forældre og børn taler sammen om, hvad børn laver og oplever, når de er på nettet. For unge kan blive snydt af falske profiler på sociale medier eller miste penge i handler med hinanden. Så er det også trygt for børnene at fortælle, hvis de faktisk er blevet snydt,” siger Marie Wessel fra Digitaliseringsstyrelsen.

Problemet med de falske profiler er noget som Forbundet for elektronisk sport i Danmark, Esport Danmark, kan genkende. Og hvis man gør sig lidt umage, behøver det ikke ødelægge spillet. 

”Det skal være sjovt at spille spil! Og en del af det er, at man kan spille med folk, man ikke kender. Men når man handler sammen, er det vigtigt, at man gør sig lidt umage med at finde ud af, hvem man handler med. Der er desværre flere unge, som bliver snydt, når de handler uden om spilplatformene fx på Facebook. Og der ender de med selv at hæfte for tabet, fordi der ikke er nogen sikkerhed,” fortæller Sofus Bynge, bestyrelsesmedlem i Esport Danmark.