Benyt trådløse netværk sikkert

Trådløse netværk (Wi-Fi) sender data som radiobølger. Derfor kan enhver, der er inden for senderens rækkevidde, opsnappe signalerne. Derfor er det vigtigt, at du beskytter dig, når du er logget på et trådløst netværk.

Hvis du bruger et offentligt trådløst netværk (for eksempel på en café eller i en lufthavn), som ikke kræver, at du indtaster et kodeord, er netværket ikke beskyttet. Det betyder, at andre brugere på internettet potentielt kan se de data, du sender og modtager.

Hvis du har et trådløst netværk derhjemme, er det en god idé at beskytte det med et kodeord. Så er det kun de brugere, der kender koden, der kan dele data.

Fire tips til at anvende trådløse netværk sikkert:

  • Undgå at sende følsomme data over åbne trådløse netværk (netværk uden kodeord).
  • Benyt dig af din telefons data via internetdeling, hvis du har mulighed for det. Det er sikrere end åbne trådløse netværk. Husk også at beskytte denne forbindelse med et kodeord, så andre ikke benytter sig af den, uden du ved det.
  • Hvis du har brugt et åbent eller fremmed trådløst netværk, bør du sætte din telefon/computer til at glemme det bagefter. På den måde undgår du, at du senere hen bliver koblet automatisk på netværket, uden du ved det.
  • Beskyt dit trådløse netværk i hjemmet med et stærkt kodeord.

Sikker med VPN (Virtual Private Network)

Et VPN program skaber en sikker forbindelse mellem din enhed og internettet. VPN står for Virtual Private Network og er lavet til at skjule dig og din trafik på internettet. Så ikke nok med forbindelsen er sikker, du forbliver også anonym.

Når du er på internettet med VPN bruger du en ”vært”, typisk en server, der bringer dig rundt uden trafikken kan tilbageføres til dig. Værten sørger for, at de aftryk du uden en VPN forbindelse sætter, forbliver skjult. Og endnu bedre, trafikken mellem dig og de servere du besøger er krypteret. At trafikken er krypteret betyder dine data ikke kan bruges af andre.

Hvad skal du gøre?

VPN kommer som et program til din computer eller som en app til din telefon. Nogle er gratis, andre koster penge. Du kan finde et ret stort udvalg ved at søge på nettet, ligesom du kan finde en række brugerbedømmelser, sammenligninger og test. Find det program eller app, der passer dig og brug det hver gang, du er på et åbent netværk.