Sådan tjekker du sikker betaling

Du kan selv gøre en del for at sikre dig, at betalingen foregår på en sikker måde, når du handler på nettet.

Ved at følge nogle enkle trin kan du undgå, at andre får adgang til dine betalingsinformationer, eller at du ender med at betale mere for en vare, end du regnede med.

Kig efter hængelåsen og webadressen

Kig efter en hængelås i rammen af webshoppens vindue, hvis du vil tjekke, om det er sikkert at handle på siden. Hvis du dobbeltklikker på hængelåsen, kan du se, hvem der garanterer webstedets sikkerhed. Hvis der bruges en SSL-forbindelse, bliver data krypteret. Det vil sige, at ingen uvedkommende vil kunne se informationerne.

Tjek om adressen i adressefeltet begynder med "HTTPS" i stedet for "HTTP". S'et står for "secure", altså sikker. Både hængelåsen og "HTTPS" er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse.

Afslut handlen korrekt, når du deler computer

Hvis du handler fra en computer, som du deler med andre (for eksempel på biblioteket, på en uddannelsesinstitution eller på en netcafé) er det vigtigt, at du afbryder forbindelsen til butikken og browseren, når du er færdig med handlen. Hvis butikken har en ”log-ud”-funktion, bør du bruge den. Luk også browseren ned, før du overlader computeren til en anden.

Tjek om varen sendes fra EU

Undersøg altid, hvor varen bliver sendt fra, inden du betaler. Du risikerer at stå tilbage med told, skat og andre afgifter som du skal betale oveni prisen, hvis varen ikke sendes fra et EU-land. Selv om teksten på hjemmesiden er dansk, er det ikke sikkert, at din pakke bliver afsendt fra Danmark.

På forbrug.dk, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag, kan du læse mere om toldregler, når du handler uden for EU.

Læs mere om at handle uden for EU på forbrug.dk