Del med omtanke

Det kan være vanskeligt at vide, hvem du faktisk deler indhold med på sociale medier. Det kan være mange flere, end du aner. Her er et par gode råd til, hvordan du bedre kan styre, hvem du deler med, og hvad dine venner eller forbindelser deler om dig.

Sådan styrer du, hvem du deler med 

Du kan selv justere, hvem du deler med, når du for eksempel vil skrive en statusopdatering eller et indlæg eller dele et billede. Når du har valgt, hvad du vil lægge op på for eksempel Facebook, kan du vælge, om offentligheden, dine venner eller kun udvalgte venner skal se, hvad du deler.

Facebook:

  • Når du vil dele, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen.
  • Til højre for “Nyheder” klikker du på “Venner” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller din statusopdatering eller dit billede til at være offentligt, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos. Både venner, venners venner og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

LinkedIn:

  • Når du vil skrive et indlæg, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen.
  • Under dit profilbillede i midten øverst klikker du på pilen ud for “Alle” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag. Her kan du vælge at kun forbindelser eller en af de grupper du er medlem i kan se indlægget

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller dit indlæg til at være tilgængeligt for ”Alle”, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos. Både forbindelse, deres forbindelser og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Instagram: 

  • Når du vil dele et opslag på Instagram, kan du ikke fra gang til gang vælge hvem der kan se dine opslag. Du kan til gengæld vælge at have en lukket profil, så kun følgere, du selv har godkendt, kan se dine opslag.
  • Det gør du ved at gå ind på din Instagram-profil, fungerer bedst på mobile enheder. Klik på menuen (tre streger øverst til højre). Klik derefter på det lille tandhjul ”indstillinger” nederst til højre og vælg ”Privatindstillinger”.
  • Under overskriften ”Konto og privatindstillinger” kan du vælge at gøre din konto privat. Herefter skal følgere anmode om at følge dig, og du skal godkende dem, inden de kan se dine opslag. 

Sådan styrer du, hvad der bliver delt om dig

Hvis du ønsker at have mere kontrol med, hvad der bliver lagt op på sociale medier om dig, kan du justere dine indstillinger.

Facebook:

Når du justerer dine indstillinger, får du mulighed for at godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det.

  • Gå ind på din Facebook-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne og vælg “Indstillinger”.
  • Klik på “Tidslinje og tagging” i venstre side.
  • Under “Gennemgang” kan du vælge, om du vil gennemgå alle opslag, du bliver tagget i, før andre kan se dem.

LinkedIn:

På LinkedIn kan du vælge, at det ikke er muligt for andre at nævne eller tagge dig.

  • Gå ind på din Linked-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne lige under dit profil-billede og ”dig” og vælg “Indstillinger og privatliv”.
  • Under overskriften ”Sådan ser andre din aktivitet på LinkedIn” kan du sige ja/nej til om andre må nævne eller tagge dig i indlæg, kommentarer eller fotos.

Instagram:

Når du justerer dine indstillinger på Instagram, får du mulighed for at godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det. Det gør du ved at gå ind på din Instagram-profil, fungerer bedst på mobile enheder.

  • Klik på menulinjen (tre streger øverst til højre). Klik derefter på det lille tandhjul nederst til højre og vælg ”Privatindstillinger”.
  • Under overskriften ”Tags” kan slå funktionen ”Tilføj automatisk” fra. Derved får du hver gang mulighed for at selv at godkende, om et billede eller en video, hvor du er tagget bliver synligt på din profil.

Del billeder med omtanke

Du skal være opmærksom på, at du kun må lægge billeder på Facebook og andre dele af internettet, hvis du har fået lov af den person, der er afbilledet. Der skelnes normalt mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Det vil sige, at du som regel godt mål lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

I de fleste tilfælde vil det, du lægger op på sociale netværk, være omfattet af reglerne om databeskyttelse. Inden du lægger noget op, bør du bruge din sunde fornuft og tænke over, om det kan genere den person, det handler om.

Sig fra!

Hvis du kender nogen, der deler seksuelle eller krænkende billeder eller videoer, skal du sige fra. Det er typisk en handling, hvor nøgenbilleder eller video/billeder af seksuel karakter bliver delt eller offentliggjort uden tilladelse fra den afbildede person. Billederne og videoerne deles ofte via nettet, mobiltelefoner m.v. Det er strafbart at dele billeder med seksuelle eller krænkende billeder eller videoer uden at have fået lov. 

Det Kriminalpræventive råd