Guide: Aktiver to-trins-login på dine digitale tjenester

To-trins-login betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind. Det giver dig ekstra beskyttelse mod svindlere, der vil have fat i dine person-lige oplysninger. Vi har samlet guides til, hvordan du slår to-trins-login til på forskellige digitale tjenester.

To-trins-login kaldes også for to-faktor-login eller to-trins-godkendelse, men alle betegnelser dækker over det samme: Du skal gennem to trin for at logge ind. Du kan for eksempel få en kode på sms på din telefon, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord. Du skal dog ikke taste to koder hver eneste gang, du skal tjekke Facebook, men bare når du installerer en app på en ny telefon eller bruger en ny browser til log-in. Hvis andre forsøger at logge ind på din konto, vil du få besked om det, hvis to-trins-login er slået til.

NemID/MitID er et andet eksempel på to-trins-login: Ved NemID taster du eksempelvis først dit bruger-id og kodeord, hvorefter du bekræfter adgangen med NemID-nøgleapp eller en engangskode fra dit nøgle-kort.

Flere tjenester, herunder sociale medier, tilbyder to-trins-login:

Guide til Apple-ID

Guide til Dropbox

Guide til Facebook

Guide til Google

Guide til Instagram

Guide til Microsoft

Guide til Snapchat

Guide til LinkedIn

Guide til WhatsApp

Guide til Twitter

Hvis du gerne vil slå to-trins-login til på en tjeneste, der ikke er oplistet her, kan du benytte authy. Her kan du se flere tjenester, der tilbyder to-trins-login samt trin for trin-guides til at slå det til.

Se mere om to-trins-login på authy.com

Senest opdateret 24-05-2023
Tip os

Virker vejledningen ikke?

Sociale medier ændrer løbende deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så tip os gerne på sikkerdigital@digst.dk. Så retter vi hurtigst muligt.

Se videoen, der forklarer, hvordan du beskytter dine profiler og konti med to-trins-login.

Har du læst?

Brug stærke kodeord

Et stærkt kodeord (password) består af 12 tegn eller mere og genbruges ikke. Få tip til gode kodeord her.   

Sådan spotter du: Falske mails eller sms'er

Stavefejl, mærkelige navne og mærkelige afsendere er nogle af tegnene på fup.

Offer for identitetstyveri

Hvis du har mistanke om, at dine personlige oplysninger bliver misbrugt, kan du følge rådene herunder.