Tænk over, hvem du deler skolestart med

Skolestart er noget helt særligt for både børn og forældre. Dagen skal huskes og gerne foreviges i billeder. Men hvad er egentlig reglerne for, hvad du må dele, og hvem du må dele billeder med? Hvilke billedvaner giver du dine børn med i rygsækken?

Her på siden kan du læse om de vigtigste retningslinjer, så du bedre kan tale med dine børn om deling af billeder.

 

Billede til tema om billeddeling ved skolestart

Skolestart: Hvem deler du billeder med?

Gode råd om billeddeling ved skolestart – og i det hele taget

  • Få tilladelse til at dele et billede – også af ungerne.
  • Indstil, hvem der kan se billeder af børnene.
  • Lær dine børn aldrig at dele intime billeder og videoer uden samtykke.
  • Tag en snak med jeres børn om det digitale liv.

Få tilladelse til at dele et billede – også af børnene

Som udgangspunkt skal du altid have lov af personen på billedet, før du må lægge det op på sociale medier eller dele det på andre måder. Det gælder også billeder af dine børn og deres klassekammerater. Brug billedet som en anledning til at tale om billeddeling med dine børn ved selv at spørge om lov, inden du deler et billede af dem med andre.

Normalt skelner man mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Det vil sige, at du som regel godt må lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

 

Portrætbillede

Portrætbillede

Situationsbillede

Situationsbillede

Hvorfor er det vigtigt?

Det er ikke alle, der ønsker billeder af sig selv delt på sociale medier. Mindre børn har sjældent noget ønske om det, og større børn kan være blufærdige over for, hvordan de ser ud på dit konkrete billede, eller over for den situation, du har taget billedet i.
Er der andre forældres børn på billedet, er det en endnu bedre grund til at spørge om lov. Det er en ærgerlig start på forældresamarbejdet at blive uvenner over en uheldig billeddeling.

Læs mere om, hvordan du deler billeder og opslag om børn med omtanke.

Indstil, hvem der kan se billeder af børnene

Billeder af børn er ekstra følsomme, da de sjældent har mulighed for, eller er bevidste om, at sige fra. Derfor er det en god idé at kontrollere, hvem der kan se de billeder, du lægger op eller deler på de sociale medier.

I dine indstillinger kan du bestemme, om et opslag skal være offentligt eller kun synligt for bestemte personer. Når du tager billeder af dine børn, kan du også aftale med dem, hvem du må dele det med. På Facebook, Instagram m.fl. kan du nemlig inddele dine følgere i grupper og vælge præcis, hvem der skal kunne se hvad.

Hvorfor er det vigtigt?

Har du fx lagt et billede offentligt op, kan alle se det og dele det. Dermed mister du kontrollen med, hvilke hænder dit opslag og billede ender i. Offentlige opslag kan nemlig ses af alle – og derfor også dem, du ikke er venner med på de sociale medier.

Læs mere om begrænset deling af billeder på sociale medier.

Lær dine børn aldrig at dele intime billeder og videoer uden samtykke

I 2015 blev over 1.000 børn og unge sigtet for at have delt en intim video af to klassekammerater i den landskendte ”Umbrella-sag”. Ligesom med andre billeder og videoer må du ikke dele intimt indhold, hvis personen, der er afbildet, ikke har givet lov til at dele billedet eller videoen. Uanset om du deler det på et socialt medier eller i en sms til en ven.

Hvis dine børn modtager eller opbevarer et krænkende eller seksuelt billede/video, som de ikke har fået lov til af personen på billedet, skal de også slette det fra alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, iPad, iCloud, Messenger, Dropbox etc.).

Hvorfor er det vigtigt?

Deling af intime eller seksuelle billeder og videoer dømmes efter hårdere paragraffer end andet indhold. I særlig høj grad, hvis det er personer under 15 år, der fremtræder på billederne eller videoen.

Læs mere om deling af intime billeder.

Tag en snak med jeres børn om det digitale liv

Når I skal fylde børnenes digitale rygsæk og skabe gode vaner, er det en god idé at gå nysgerrigt til værks. Spørg fx ind til deres profiler på sociale medier, hvem de følger, hvad de synes, er sjovt og fedt ved de forskellige sociale medier. I kan også tale om, hvilke billeder de deler, og om nogen deler billeder af dem. Husk at gemme den løftede pegefinger væk, men vær engageret og nysgerrig.

Hvorfor er det vigtigt?

Børn kan føle dårlig samvittighed, hvis de har fået delt billeder, de ikke ønskede, og som måske aldrig skulle have været taget. Har du og dit barn fået skabt en god vane fra start, er der større sandsynlighed for, at dit barn vil dele eventuelle dårlige oplevelser med dig. Så kan du bedre hjælpe dem med at håndtere situationen.

 

test dig selv:

Falder du i fotofælderne

Har du læst?

Del billeder af dine børn med omtanke

Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne.

Tag en snak med jeres børn om det digitale liv

Claus tog en snak med børnene for at blive klogere på deres digitale liv.