Invester i en it-sikkerhedspakke med back up

Du bør investere i en it-sikkerhedspakke for at sikre din virksomhed bedst muligt.

En it-sikkerhedspakke kan indeholde forskellige produkter og programmer og bør som udgangspunkt tage udgangspunkt i din virksomheds risikovurdering.

Du kan læse mere om, hvordan du udarbejder en risikovurdering her

Et godt sted at starte er dog ved at investere i et antimalwareprogram og en firewall.

Hvad er et antimalwareprogram?

Et antimalwareprogram analyserer de filer og den trafik, du får ind på din computer. Det kan for eksempel være fra emails, eller når du klikker rundt på forskellige hjemmesider. Antimalwareprogrammet vil forhindre filer med ødelæggende indhold i at gøre skade på din computer, tablet eller telefon.

Moderne antimalwareprogrammer vil som udgangspunkt blive opdateret automatisk. Det er dog vigtig, at du sikrer, at programmet altid er aktivt.

Hvad er en firewall?

En firewall er en teknisk løsning, der filtrerer netværkstrafikken. Dens funktion er at forhindre it-kriminelle i at trænge ind i et netværk. En firewall skal ikke alene blokere for indgående trafik, men bør også filtrere udgående trafik, så alle meddelelser kontrolleres. Firewallen bør altså blokere alt, der ikke tilfredsstiller de aktuelle sikkerhedskrav.

Hvis I har en stor kompleksitet i datanetværkene i jeres virksomhed eller øget datatrafik, bør I overveje, om I skal investere i virksomhedens egen firewall. Har I ikke de tekniske kompetencer, er det en god idé at søge sparring hos en ekstern leverandør.

Få styr på dine backup-processer

Mangelfuld backup er en af de mest almindelige årsager til, at virksomheder mister deres data. Det er heldigvis let at forebygge.

Du kan sikre din virksomhed mod tab af værdifulde og forretningskritiske data med enkle backuprutiner. Her er fire trin til at sikre virksomhedens data

1. Få overblik over, hvad der skal tages backup af

Identificer, hvilke typer af data jeres virksomhed har brug for at tage backup af.

Det kan for eksempel være forretningskritiske data som kundeinformation, forretningshemmeligheder, patenter, finansielle oplysninger osv.

2. Tag backup ofte, og udpeg en ansvarlig

Tag backup jævnligt – gerne ugentligt eller dagligt.

Udpeg en medarbejder, der er ansvarlig for backupprocesserne i jeres virksomhed for eksempel den it-ansvarlige eller virksomhedsejeren selv.

3. Opbevar din backup sikkert

Tænk over, hvor I bedst opbevarer jeres backup. Det kan fx være i en internetbaseret cloud-løsning eller på et eksternt drev.

Det er vigtigt, at jeres backup opbevares et andet sted end i virksomheden i tilfælde af fx brand eller vandskade.

Overvej om jeres data skal krypteres, så I sikrer, at uvedkommende ikke har mulighed for at aflæse dem. Kryptering kan være et krav, hvis I behandler personfølsomme oplysninger.

Sørg også for ikke kun at have en online backup. En online backup kan være lige så eksponeret for et sikkerhedsbrud som jeres øvrige it-systemer.

4. Test, at din backup virker

Mange opdager først for sent, at deres backup ikke fungerer. Derfor bør du tjekke, at jeres backup fungerer, som den skal. Tjek også, at de data, der ligger på den, bliver genoprettet jævnligt.

Hvis det er jeres it-leverandør, der håndterer backupprocessen, er det vigtigt, at du stiller krav til håndtering og kvalitetssikring af backupprocessen.