6. Lav stærke adgangskoder og brug to-faktor login

Adgangskoder (passwords) er i høj kurs hos IT-kriminelle, da det kan give dem adgang til virksomheders systemer. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere bruger stærke adgangskoder.

Adgangen til IT-systemer, som virksomheder er afhængige af, skal sikres med adgangskoder (passwords). Det ved de IT-kriminelle, der bruger forskellige værktøjer til at bryde medarbejdernes adgangskoder. Hvis en medarbejders adgangskode bliver brudt, kan det give de IT-kriminelle adgang til virksomhedens systemer og data og det kan få alvorlige konsekvenser for virkosmheden. Få tips til stærke adgangskoder her.

""

 1. Adgangskoden skal have minimum 12 eller flere tegn

Længden på adgangskoden er vigtig, når den skal være sværere at bryde for hackere. Det anbefales, at adgangskoden har en længde på minimum 12 tegn eller flere.

""

 2. Adgangskoden er unik og bør aldrig bruges flere steder 

Mange genbruger den samme adgangskode til forskellige tjenester - måske både på arbejde og privat. Genbrug af adgangskoder udgør en meget stor risiko for, at en hacker får adgang til ikke blot et enkelt system, men til mange systemer, når en adgangskode bliver lækket eller på anden måde kompromitteret. Derfor skal din adgangskode også være unik. 

""

3. Brug to-faktor login

To-faktor login gør din digitale færden mere sikker, idet du indtaster adgangskoden på computeren, og derefter godkender login på din smartphone eller med en sms-kode.

Se her, hvordan du slår to-faktor login til på Microsoft, Apple, Facebook, Google, Instagram og LinkedIn. To-faktor login kan også kan anvendes på andre systemer i virksomheder, eksempelvis hvis du tilgår virksomhedens systemer hjemmefra. I den situation bør du altid anvende to-faktor login.

TIP! Husk adgangskoder med en sang

Her er en nem huskeregel til stærke adgangskoder:

  • Tænk på et bestemt ord i en af dine yndlingssange
  • Brug ordets bogstaver til at danne en ny sætning som adgangskode

Eksempler:

(Shakira) ”Waka waka” = WhiskeyAvlerKærlighedAh [23 tegn]

(Kim Larsen) “Mig og Molly” = MinOnkelLodLagkagenYngle [22 tegn]

Se video og få hjælp til stærke adgangskoder

Flere værktøjer

Husk kun én kode med passwordmanager

Det kan være svært at huske de mange unikke adgangskoder. Derfor kan du overveje en passwordmanager, der husker dine forskellige koder, mens du blot skal huske én stærk.

Læs mere hos Forbrugerrådet Tænk

 

Er dit password lækket?

Når en samling af brugernavne og password bliver lækket på internettet fra f.eks. en kompromitteret hjemmeside, indgår disse også hurtigt i en hackers liste af passwords, som kan benyttes. 

Se mere på Haveibeenpwned.com