Online-spil bruges som handelsplads (gaming)

Online-spil (gaming) kan være en social og sjov aktivitet for børn og unge. I mange spil er køb og salg af skins, våben og lignende en indbygget del, og her ligger de digitale svindlere på lur. Lær dit barn at styre uden om svindlen.

I de fleste spil optjener man point, adgang til nye baner etc., jo mere man spiller og vinder. Ofte er belønningen også visuel i form af opgraderinger af det tøj, eller det våben, ens karakter er udstyret med. Dermed kan alle se, hvor god eller erfaren en spiller man er. Et særligt våben i Fortnite eller et særligt skin eller klistermærke på siden af sit våben i CS:GO (Counter-Strike) kan give prestige i vennegruppen.

Et marked uden for spillet

I mange spil kan man også købe sig til de særlige våben eller skins. Enten som en del af selve spillet, eller ved at handle privat uden for spillet. Det ved de digitale svindlere også, og de står klar med lokkende tilbud til børn og unge.

  Billede af dreng der gamer ved computer

Svindlerne bruger bl.a. chatfunktionen i CS:GO og Fortnite til at lokke med salg af eftertragtede skins og våben.

Gode råd om online-spil for børn og forældre:

  1. Del ikke adgangskoden til spilkontoen med andre.
  2. Sælg ikke spilkontoen, og køb ikke en spilkonto af andre.
  3. Brug spillets officielle ”butik” til køb og salg af skins eller våben.
  4. Tjek sælger eller købers profil og baggrund ved privat handel uden for spillet.
  5. Køb ikke skins og våben som en investering.
  6. Opsøg vejledning hos den lokale e-sports-forening.

Del ikke adgangskoden til spilkontoen med andre

Det kan være fristende at få hjælp af andre spillere til at klare en svær udfordring eller blot få nogle ”kilometer i benene” på sin spilkonto, så man ser mere erfaren ud, end man er. Det er derfor ikke ualmindeligt, at børn forsøger at få et såkaldt ”ranking boost”.

Ofte kommer tilbuddet om hurtig hjælp fra svindlere gennem spillets chatfunktion. Ud over at det svarer til at få andre til at lave ens lektier, er ranking boosts risikable, da man låner sin spilkonto og adgangskode ud. Så snart adgangskoden til spilkontoen er udleveret, skynder svindleren sig at skifte adgangskoden og går under jorden.

Hvorfor er det vigtigt?

Når svindleren har skiftet adgangskoden, er barnet reelt låst ude af sin egen spilkonto. Alle de points, skins eller våben, barnet har optjent – og eventuelt købt for penge – er tabt.

Spilkontoen, som svindlerne nu har overtaget helt gratis – og som barnet måske endda har betalt svindlerne penge for at forbedre – kan svindlerne desuden sælge videre og tjene yderligere penge på. Derfor er adgangskoder til spilkonti i høj kurs hos svindlerne.

Sælg ikke spilkontoen, og køb ikke en spilkonto af andre

Har man spillet længe og været dygtig til at opnå points, skins og særlige våben i fx Fortnite eller League of Legends, er ens spilkonto attraktiv for andre, som gerne vil skyde genvej. Det er ikke unormalt at blive tilbudt penge for at sælge sin spilkonto, men tilbuddet kan være fra svindlere, der vil have tilsendt adgangskoden til spilkontoen, før de sender pengene.

På samme måde risikerer man at blive snydt, hvis man køber en spilkonto af andre og overfører pengene, før man har fået adgang til spilkontoen.

Hvorfor er det vigtigt?

Har barnet givet svindlerne sin adgangskode, før pengene er modtaget, risikerer barnet, at spilkontoen – og al den energi, tid og penge, der er brugt gennem tiden –, er tabt. Køber barnet omvendt en spilkonto, risikerer han eller hun, at kontoen er stjålet fra en anden spiller, eller er blevet oprettet med et stjålet betalingskort. Og så er barnet pludselig på kant med loven.

Derudover har de fleste spiludbydere forbud mod handel med spilkonti – netop for at undgå svindel. Selv hvis sælgeren og spilkontoen viser sig at være god nok, risikerer barnet at få karantæne eller blive udelukket permanent fra sit yndlingsspil.

Brug spillets officielle ”butik” til køb af skins eller våben

I de fleste spil, hvor man kan tilegne sig nye skins, våben og lignende ved at spille, er der også en butik i spillet, hvor man kan skyde genvej og købe sig til en lettere eller hurtigere sejr. I spil som Fortnite kan man kun købe i den officielle butik, mens der i spil som CS:GO er mange muligheder for at handle privat uden om spillet og uploade nye private køb til sin spilkonto.

Man bør holde sig til den officielle butik, hvis man køber skins eller våben. Spiludbyderne har typisk godt styr på sikkerheden omkring betalingen, så du ikke bliver svindlet. Det kan du ikke være sikker på, hvis du handler privat uden om spilbutikken.

Hvorfor er det vigtigt?

Det private marked for køb af salg af våben til CS:GO er helt ureguleret. Der findes Facebook-grupper, hvor handler diskuteres, særlige våben efterlyses eller tilbydes. Handlen gennemføres typisk direkte mellem køber og sælger med en simpel pengeoverførsel eller via MobilePay. Her løber man en risiko for, at køberen eller sælgeren i den anden ende er en svindler.

Der findes også websites, der tilbyder at håndtere handlen, så hhv. penge og våben deponeres hos websitet og først frigives, når begge parter har deponeret deres del. Men der er mange udbydere af den service, og det er svært at gennemskue, om udbyderne er til at stole på.

Tjek sælger eller købers profil og baggrund ved privat handel uden for spillet

Handler man våben og skins uden for spillets officielle butik, skal man undgå at reagere for hurtigt på gode slagtilbud. Digitale svindlere ved, at vi er tilbøjelige til at reagere og klikke hurtigt, hvis vi bliver grebet aft frygten for at misse et godt tilbud. Så træk vejret en ekstra gang, og tag dig tid til at tjekke sælger eller købers baggrund, før du handler.

Hvis sælger eller købers profil på Facebook, Instagram osv. er nyoprettet, har meget få ”venner” eller mangler profilbillede eller andre centrale informationer, skal man være på vagt.

I Facebook-grupper og på handelsplatformen Steam er det udbredt, at andre brugere skriver ”+rep” i kommentarer, hvis de har gode erfaringer med at handle med den pågældende køber eller sælger. Det kan være et tegn på, at det ikke er en svindler, man er ved at handle med. Men det er ikke nogen garanti.

Hvorfor er det vigtigt?

Det kan være dyrt at gå i svindlernes fælde. Enten har svindlerne slet ikke de ting, de sælger, eller de kan sælge den samme ting til flere købere. I begge tilfælde står man tilbage med en lang næse og har betalt penge for en vare, man aldrig får.

Svindlerne kan også vise et falsk bevis på pengeoverførslen, når man sælger skins eller våben. Når man opdager, at pengene aldrig tikkede ind på kontoen, er skins eller våben tabt, og den falske køber er over alle bjerge.

Læs mere om svindel ved handel med private

Køb ikke skins og våben for at tjene penge på dem

Uanset hvordan man køber skins og våben, bør man kun købe ”til eget forbrug”. Sjældne og attraktive våben handles privat til meget store pengebeløb, selvom de ikke har nogen konkret funktion i spillet, ud fra en forventning om, at våbnet kan sælges igen for et endnu højere beløb. Men lad være med at blive forblændet af en mulig gevinst. Køber man skins og våben som en investering, er det ren spekulation og lige så risikabelt som aktie- eller valutahandel.

I fodboldspillet Fifas ”career mode” er det en helt officiel og integreret del af spillet, at man kan købe og sælge spillerkort til at forbedre sit hold. Her stiger og falder værdien af de enkelte spillerkort, alt efter, hvad der sker med fodboldspilleren i den virkelige verden.

2 mio. kr.

betalte en CS:GO-fan i 2023 for et sjældent skin til en riffel i spillet. Med det pågældende skin medfulgte en ”sticker” på riflen.

Hvorfor er det vigtigt?

Ingen ved reelt, hvordan priserne for skins, våben, spillerkort m.m. vil udvikle sig. Spiludbydere kan vælge at tilføje nye, sjældne våben til et spil i morgen, og så er det våben, man købte i går, pludselig ikke så attraktivt længere. Eller den nyindkøbte spiller i Fifa kan blive langtidsskadet. Lommepenge kan være hurtigt tabt på det, der ellers blev kaldt en sikker investering.

Opsøg vejledning hos e-sports-foreningerne

Det kan være en god idé at tale med den lokale e-sports-forening, hvis dit barn ønsker eller allerede er i gang med at handle skins og våben. Eller med paraply-organisationen Esport Danmark. E-sports-foreningerne har stor erfaring med de fleste spil og har også kendskab til de handler, der omgiver spillene. Foreningerne vil ofte gerne hjælpe og rådgive dig – også selvom barnet ikke er medlem.

E-sports-foreningerne kan også være en mulighed for dit barn til at opbygge et socialt spillefællesskab på barnets eget niveau, hvor fokus mere er på træning og forbedring af sine kompetencer fremfor at købe sig til sejr og prestige.

Hvorfor er det vigtigt?

Det kan være svært – både som barn og forældre – at vurdere, hvad der er en rimelig pris for et skin eller et våben. Eller hvad der er et rimeligt månedligt forbrug på skins og våben på dit barns niveau. Dit barn har måske fået et urealistisk indtryk af, hvor meget vennerne bruger. Det kan e-sports-foreningerne hjælpe med at afklare.

Hvem går svindlerne efter?

Der findes ikke tal for svindel målrettet børn og unge i forbindelse med online spil, men børn og unge i alle aldre kan blive snydt af svindlere.

Selvom børnene typisk skal være ældre for at kunne handle med skins og våben, kan selv små børn blive lokket til at udlevere deres adgangskode til spilkontoen for at få hjælp.

Faktisk er mindre børn særligt udsatte, fordi de oftest gerne vil spille mod deres venner fra skolen eller øvrige omgangskreds. Det øger presset for at opgradere sit hold eller sin spilkonto, og så kan en ”hjælpsom” henvendelse i chatfunktionen være tillokkende. Især blandt drenge er konkurrence-elementet en vigtig del af spillet, hvilket skaber et endnu større incitament til at handle med skins og våben.

Efterhånden som børn bliver større, opsøger mange online spillefællesskaber med spillere, de ikke kender på forhånd. Her kan de bedre udvælge spillefællesskaber med spillere på samme niveau som dem selv, og hvor handel med skins og våben derfor er mindre vigtigt.

Case

Mathias blev snydt i online spil

17-årige Mathias har mærket på egen krop, at handel med våben til computerspil kan være risikabelt. I en Facebook-gruppe, hvor der handles med våben, fik han et godt tilbud. Mathias havde prøvet det før, så han overførte 2.850 kr. Men pludselig var sælgeren som sunket i jorden.

Læs Mathias historie

Senest opdateret 26-07-2023

Har du læst?

Case: Mathias blev snydt i online spil

Handel med våben i online-spil kan være risikabelt. Læs hvordan Mathias blev snydt.

Lær dine børn at spotte digital svindel

Som forælder kan du klæde dit barn på, så han eller hun styrer uden om svindlernes fælder.

Test dig selv: Spiller I spil online?

Prøv en test, tag en challenge og få gode råd om svindel i online-spil. Særligt til jer, der køber udstyr og lignende i spil.