Sådan spotter du: Fupbutikker på nettet

Det er let at komme i tvivl, om en netbutik er fup eller ægte. For fupbutikkerne kan til forveksling ligne rigtige internetbutikker, når de forsøger at franarre dig penge eller oplysninger. Men med et skarpt øje kan du spotte dem.

Billedet viser 3 eksempler på hjemmesideadresser, der har små fejl, der afslører, at det er en svindelbutik. Første eksempel er https://magasin.dk/, hvor www mangler i adressen. Andet eksempel mangler et s til sidst i http. Tredje eksempel slutter på .org

Tjek altid webadressen, når du handler i en butik på nettet. En underlig webadresse er et af de mange små tegn, der kan afsløre en fupbutik.

Er du stoppet op og kommet i tvivl, om du kan stole på en konkret internetbutik? Så start med at rose dig selv for at trække vejret og tænke dig om, før du klikker. Og se så her, hvad du nu skal kigge efter.

Fem tegn, der kan afsløre svindlen

  1. Er der ingen ”om os”-side, eller lyder beskrivelsen utroværdig?
  2. Er varerne markant billigere end alle andre steder?
  3. Er der sprogfejl og priser i skæve beløb?
  4. Ser webadressen underlig ud?
  5. Er beløb og butiksnavn ændret i bekræftelses-sms’en?

 

Kig efter de små tegn på fup, når du handler på nettet

Handel på internetbutikker er en fast del af vores verden og hverdag. Der er derfor ingen vej uden om at lære at spotte de fem små tegn, som kan hjælpe til at afsløre fupbutikkerne, inden vi trykker ”Godkend”:

Ingen ”Om os”-side

Har webshoppen en ”Om os”-side, og er butikken beskrevet fyldestgørende? Svindlerne har sjældent gjort sig umage med at beskrive butikken og deres service. Seriøse webbutikker vil oftest gerne fortælle om sig selv og deres historie. Så vær skeptisk, hvis ”Om os”-siden ikke findes, er tyndt beskrevet eller ikke oplyser deres kontaktinformationer og fysiske adresse.

13 pct.

af danskerne har i 2022 prøvet at blive udsat for svindel via en fupside eller fupbutik i forbindelse med nethandel.

Kilde: Analysen 'Danskernes informationssikkerhed 2022'

Meget billige mærkevarer

De fleste fupbutikker reklamerer med kæmpe besparelser på kendte mærkevarer inden for fx sko eller tøj, som man ofte vil søge efter på nettet. Men vær opmærksom, hvis varen er markant billigere end andre steder. Så kan tilbuddet være for godt til at være sandt.

Sprogfejl og priser i skæve beløb

Mange fupbutikker får oversat al tekst af en computer. Derfor er fupbutikker fulde af sprogfejl og sjove formuleringer. Skæve priser (fx 378,16 kr. for et par mærkevare sko) kan være tegn på, at indholdet er kopieret fra udenlandske butikker og automatisk oversat direkte til dansk sprog og valuta.

Underlige webadresser

Tjek altid, om webadressen passer til det, webshoppen sælger. Mange fupbutikker har overtaget en gammel webadresse, som slet ikke har noget med varerne at gøre. Andre prøver at få butikken til at ligne en officiel webbutik for et kendt mærke, blot med en mindre ændring i webadressens stavemåde.

Beløb og butiksnavn er ændret i bekræftelses-sms’en

Kig bekræftelses-sms’en fra Nets grundigt igennem, før du godkender købet. Stemmer beløbet og butikkens navn ikke, er du måske ved at blive udsat for den type svindel, der kaldes livephishing. Her tror du, at du køber en vare på den butik, du ser på skærmen. Men det er en fupbutik, og bag facaden bliver dine kortoplysninger brugt til at foretage et helt andet – og måske dyrere – køb på en helt anden webbutik. Varen leveres til svindleren, men du har betalt for den. Da du tror, du er i gang med at foretage et helt almindeligt køb på nettet, lægger du måske ikke mærke til, at den bekræftelseskode, du via sms modtager fra Nets, lyder på et andet beløb eller et andet butiksnavn. Derfor indtaster du koden og godkender købet.

Se videoen, hvor Nikolaj Sonne og Hans Westerlund fra e-mærket viser, hvordan livephishing foregår.

Få mere at vide og se eksempler på fupbutikker

Senest opdateret 26-07-2023

Har du læst?

Test dig selv: Handler I på nettet?

Her på siden kan I sammen - forældre og børn - teste og udfordre hinanden i viden om handel på nettet og svindel. Prøv en test, tag en challenge og lær de gode råd til sikker handel på nettet.

Betal dit køb på en sikker måde

Det er stadig det bedste at bruge et betalingskort, når du handler på nettet. Men tjek lige butikken inden.

Offer for identitetstyveri

Hvis du har mistanke om, at dine personlige oplysninger bliver misbrugt, kan du følge rådene herunder.