Del aldrig dit kodeord med andre
Uanset hvor stærkt eller unikt du gør dit kodeord, er det ikke meget værd, hvis du deler det med andre. Hverken fremmede eller folk, du kender.
Hvorfor er det vigtigt?
Dit kodeord er dit helt personlige adgangstegn. Hvis du deler dit password med andre, fx til din Facebook- eller spilkonto, giver du dem dels adgang til alle de personlige oplysninger, der ligger der. Dels giver du dem mulighed for at foretage handlinger i dit navn.
Selvom du er gode venner med personen, du deler dit kodeord med, er der ingen garanti for, at I bliver ved med at være det.
Læs mere om svindelopkald, -mails og sms’er, der er ude efter dine kodeord.

Hvis du har styr på de tre første råd, er du måske klar til et par mere? Med en password-manager behøver du kun at huske ét kodeord. Og med tofaktorlogin skal svindlere foruden dit brugernavn og kodeord have fingre i din mobil for at kunne logge ind, fx på din mailkonto.
Med stærke, unikke kodeord, som kun du kender, er du godt sikret. Men vil du sikre dig yderligere, findes to værktøjer, du kan benytte dig af:
- Brug tofaktor- eller totrinslogin, hvor det er muligt
- Brug en password-manager til at holde styr på dine kodeord.
Brug tofaktor- eller totrinslogin, hvor det er muligt
Tofaktorlogin betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind. Du kan for eksempel indstille din mailkonto til, at du får en kode på sms sendt til dit telefonnummer, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord. For det meste skal du kun indtaste den ekstra kode, hvis du logger ind fra en ny telefon, browser eller computer end tidligere.
NemID er et eksempel på totrinslogin: Du taster først dit bruger-id og kodeord og bekræfter derefter adgangen med NemID-nøgleapp eller en engangskode fra dit nøglekort.
Hvorfor er det en god ide?
Har du aktiveret tofaktorlogin, skal svindlere foruden dit brugernavn og kodeord have fingre i din mobiltelefon for at kunne logge ind, fx på din Facebook-profil. Det beskytter dig mod, at hackere kan få adgang til dine personlige oplysninger, blot fordi de har fået fingre i dit kodeord. Du vil desuden opdage det, hvis andre forsøger at logge ind på din konto fra en anden enhed og udløser en ny sms-kode til din telefon.
Se oversigten over guides til, hvordan du aktiverer totrinslogin på en lang række digitale tjenester.
Brug en password-manager til at holde styr på dine kodeord
En password-manager er et program eller en app, du kan installere, og som hjælper dig med at holde styr på dine kodeord. Der er kun ét (stærkt) kodeord, du skal huske, nemlig det til password-manageren, som så giver adgang til alle dine andre kodeord.
Husk at finde på et stærkt kodeord til din password-manager, da denne værner om dine øvrige adgangskoder.
Der findes en række password-managere til både din computer og telefon. De fleste krypterer dine gemte kodeord, så de ikke kan hackes.
Hvorfor er det en god ide?
Med en password-manager kan du med sindsro benytte unikke, lange og stærke kodeord på alle dine digitale tjenester. For du behøver ikke at være bange for at glemme dem. Du skal kun huske ét stærkt kodeord.
Søg på internettet for at finde en password-manager, der passer bedst til dig og dine enheder.
Læs evt. Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til valg af password-managers.