Gode råd: Pas på dit NemID/MitID

Dit NemID/MitID er dit – og kun dit. Hold derfor altid dit NemID/MitID for dig selv. Få gode og praktiske råd til, hvordan du bruger dit NemID/MitID nemt og sikkert.

NemID/MitID kan bruges til at logge på netbank, offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet. Ved at bruge NemID/MitID kan du bruge samme bruger-id og den samme adgangskode til flere tjenester. Men det betyder også, at de digitale svindlere kan få adgang til en stor del af dit private digitale liv, hvis de får fingrene i dine NemID/MitID-oplysninger.

NemID ogMitID

Med NemID/MitID kan du let logge ind på din netbank, offentlige hjemmesider m.m. Netop derfor skal du passe rigtig godt på dit NemID/MitID.

Fakta om MitID

  • MitID bliver indført i løbet af 2021 og 2022.
  • NemID lukker, når MitID er fuldt indfaset i 2022.
  • I en periode vil der være steder, hvor du skal bruge MitID og andre steder NemID. Behold derfor dit NemID, indtil du får andet at vide af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen.
  • NemID nøglekort og nøgleapp kommer til at udgå. I stedet kan du få MitID appen eller et par andre alternativer, hvis du ikke har mulighed for at bruge MitID appen.
  • MitID bliver Danmarks eID-løsning og vil kunne bruges på tværs af EU. Du vil fremover derfor kunne identificere dig med MitID på andre europæiske landes offentlige e-services.

Svage og stærke kodeord

Der findes svage og stærke kodeord. De svage er dem, der er korte og lette at gætte for digitale svindlere og hackere. De stærke kodeord er lange, usædvanlige og inkluderer gerne andet end almindelige små bogstaver. Men selv det stærkeste kodeord bliver svagt, hvis du fortæller det til andre. Eller hvis du bruger det samme kodeord flere steder.

Dit NemID/MitID er dit ansvar

Du har pligt til straks at spærre dit NemID/MitID, hvis du har mistanke om, at dit NemID/MitID er kommet i forkerte hænder, eller at det bliver misbrugt af andre.

Følg de gode råd til, hvordan du bedst passer på dit NemID/MitID.

Gode råd om sikker brug af NemID:

  1. Del aldrig dit NemID-brugernavn og -adgangskode med andre.
  2. Brug NemID-nøgleappen, så du kan bruge NemID fra din smartphone eller tablet.
  3. Tag ikke billeder af dit NemID-nøglekort.
  4. Vælg et stærkt og unikt kodeord til NemID.

Gode råd om sikker brug af MitID:

  1. Del aldrig dit MitID eller dine MitID-oplysninger med andre.
  2. Husk at din PIN-kode er privat, hvis du bruger MitID-app.
  3. Vælg en stærk adgangskode på 12 eller flere tegn.

Del aldrig dit NemID/MitID-brugernavn og koder med andre

Du må aldrig dele dine NemID/MitID-oplysninger med andre. Hverken med fremmede eller med folk, du kender. Det gælder alle de dele, som sikkerheden ved NemID/MitID består af:

  • Dit bruger-id - undtagen hvis du selv kontakter MitID-support/spærreservice.
  • Dit kodeord.
  • Din PIN-kode til NemID/MitID app.
  • Dine engangskoder fra dit nøglekort, NemID nøgleapp, MitID kodeoplæser eller kodeviser.

Digitale svindlere kan finde på at sende dig e-mails, sms’er eller ringe til dig, hvor de udgiver sig for at være fra en bank eller lignende og lokke dig til at give dine NemID/MitID-oplysninger. Det skal du ikke gøre. Hverken offentlige myndigheder (borgerservice, politiet m.fl.) eller private virksomheder (bank eller forsikringsselskab) vil nogensinde bede dig om dine NemID/MitID-oplysninger. Hverken over e-mail, sms eller telefon.

Læs mere om falske henvendelser via e-mail og sms eller opkald på telefonen

Hvorfor er det vigtigt?

Sikkerheden ved at bruge NemID/MitID er meget høj, fordi den består af flere dele. Svindlerne skal altså have adgang til mere end blot en enkelt del for at få fuld adgang til dit NemID/MitID.
Deler du dine NemID/MitID-oplysninger med andre, giver du dem adgang til alle de personlige oplysninger, man kan få adgang til med et NemID/MitID: netbank, skat.dk m.m. Du giver dem også mulighed for at foretage handlinger i dit navn, hvor du vil have svært ved at bevise, at det ikke var dig.

Udbredelse

21 pct.

af danskerne har det seneste år oplevet at blive ringet op af en fremmed og bedt om at udlevere personlige oplysninger som fx NemID-oplysninger og kodeord.
Kilde: Digitaliseringsstyrelsen og DK-Cert.

Guide

Træn dig selv i MitID

Du kan blive fortrolig med MitID og træne dig selv i brugen, uden du bruger din egen profil.

 

Du finder det på demo.borger.dk

Vælg et stærkt og unikt kodeord til NemID/MitID

Der findes svage og stærke kodeord. De svage er dem, der er korte og lette at gætte for digitale svindlere og hackere. De stærke kodeord er lange, usædvanlige og inkluderer gerne andet end almindelige små bogstaver. Dit kodeord bør være på minimum 12 tegn, også selvom det kan være svært at huske så lange kodeord.

Til dit NemID/MitID skal du lave et stærkt kodeord, du ikke bruger andre steder.

Test

Har du styr på dine kodeord

Er du god til at lave kodeord? Du kan teste dig selv med tre skarpe quiz-spørgsmål.

Tag testen her

Hvorfor er det vigtigt?

Jo flere tegn dit kodeord består af, desto flere kombinationer af tegn skal svindlerne igennem for at ramme rigtigt, hvis de vil prøve sig frem. Kodeord som ”123456”, ”qwerty” og ”password” er korte og dermed lette for dig at huske. Men de er også lette at gætte for svindlere, som typisk vil starte med at afprøve de mest udbredte kodeord.

Læs mere om, hvordan du laver stærke kodeord – og husker dem.

Brug NemID-nøgleappen

NemID-nøgleappen kan bruges alle de steder, man normalt bruger sit NemID-nøglekort. Med NemID-nøgleapp kan du bruge NemID direkte fra din smartphone eller tablet – uden at have nøglekortet ved hånden.
Nøgleappen har det samme høje sikkerhedsniveau som NemID-nøglekort og lever derfor op til NemID’s sikkerhedsstandarder.

Hvorfor er det en god idé?

Med nøgleappen godkender du med dit fingeraftryk eller med ansigtsgenkendelse og et swipe med din finger i stedet for at indtaste engangskoder (også kaldet nøgler) fra nøglekortet. Du behøver ikke at lede efter nøgler på nøglekortet, og du løber aldrig tør for nøgler.

Du kan bruge nøgleappen alle de steder, hvor du ellers er vant til at bruge dit nøglekort. Du kan desuden stadig bruge dit nøglekort, selvom du har nøgleappen, hvis du ønsker det.

NemID-nøgleapp er gratis og kan downloades her.

Tag ikke billeder af dit NemID-nøglekort

Du skal naturligvis ikke sende billeder af dit NemID til andre, da du derved deler det. Men du skal heller ikke gemme billeder af nøglekortet for dig selv, fx på din telefon. Det kan være fristende at gøre, så du altid har dit NemID med dig. Men lad være.

Hvorfor er det vigtigt?

Du kan miste din mobiltelefon, så billedet af NemID-nøglekortet falder i de forkerte hænder. Derved er svindlerne ét trin tættere på at kunne skaffe sig adgang i dit navn.

Har du læst?

Brug stærke kodeord

Et stærkt kodeord (password) består af 12 tegn eller mere og genbruges ikke. Få tip til gode kodeord her.   

Beskyt dine personlige oplysninger

Du beskytter dine personlige oplysninger bedst, hvis du undgår at dele dem. Her er nogle gode råd. 

Hvis dit kodeord er blevet hacket

Her er hvad du skal gøre, hvis dit kodeord eller password er blevet hacket.