Claus tog en snak med børnene om deres digitale liv

Sociale medier er en stor del af børns liv. Det udnytter de digitale svindlere desværre også, hvor de med fx falske profiler tager kontakt til børnene.

Det oplevede Claus, som er far til to. Han ved derfor, hvor vigtigt det er at tage del i børnenes digitale liv.

Vær nysgerrig på børnenes digitale liv

Børn ser og deler billeder og videoer på livet løs på Snapchat, Instagram, Facebook, YouTube og mange andre sociale medier. De har styr på, hvad der er ”hot or not” og er med på, hvad der er de nyeste tendenser på de sociale medier. Langt hurtigere end forældre kan nå at følge med. Som forælder kan det derfor være svært at blive en del af børnenes digitale liv.

Claus Dan Pedersen fra Vanløse opdagede hurtigt, hvor vigtigt det er at engagere sig, da datteren på de sociale medier blev kontaktet af en svindler.

Billede af Claus og familie

Claus taler bl.a. med sine børn om, hvad de skal være opmærksomme på for at spotte svindlere.

Min datter kom ind og sagde, at der var en person uden billede og andre oplysninger, der havde skrevet til hende. Hun var heldigvis selv superopmærksom og blokerede vedkommende med det samme. Men som forælder tænker man da lige, at man skal være endnu mere på vagt.

Claus, far til Kaya på 13 år og Storm på 10 år.

Børn lokkes i fælden med falske profiler

Digitale svindlere bruger falske profiler for at kontakte og lokke børnene i fælden. Det oplevede Claus’ datter Kaya på 13 år. Hun var heldigvis opmærksom nok til lige at trække vejret og tjekke profilens oplysninger, inden hun blot trykkede ”accepter”. Det var klogt. For hvis du først har accepteret en falsk profil som din ven på Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok, kan de få adgang til eksempelvis dine billeder og oplysninger, som de kan kopiere, oprette ny profil med og dermed udgive sig for at være dig. De kan også sende beskeder med links, som du tror, er troværdige, fordi de kommer fra en, du har accepteret som ven. Men det kan vise sig at være et falsk link, hvormed de kan få adgang til personfølsomme oplysninger om dig. Ligeledes kan de prøve at lokke penge ud af dig med falske konkurrencer, tilbud og meget mere, som man er mere tilbøjelig til at falde for, fordi det kommer fra en, man allerede er ven med.

Claus forsøger generelt at holde sig opdateret på, om der er bestemte typer af svindel i omløb. Han er nemlig blevet særligt opmærksom på, at der er kommet flere digitale svindlere på de sociale medier. Både efter at datteren blev kontaktet af en mærkelig profil, og fordi han selv er kommet til at trykke på svindel-links. Det forsøger han at tale med sine børn om.

Læs mere om, hvordan du kan genkende falske mails og sms’er

Engagér dig i dine børns digitale liv

Claus har overordnet stor tillid til, at begge hans børn har en god tilgang til brugen af digitale medier. Han oplever også, at der i skolen er meget fokus på emnet. Men trods det mener han, at det er vigtigt at tage del i sine børns sociale liv på de digitale medier og tale med dem om det. Som forælder savner han dog mere vejledning i, hvordan han bedst muligt kan tale mere med sine børn om deres digitale adfærd, uden at det føles som benhård ”forælder-overvågning”.

Jeg føler godt, jeg kunne være endnu mere engageret i mine børns digitale liv og sætte mig mere ind i, hvad de bruger af indhold, og hvor de færdes online. Men jeg må også være ærlig at sige, at det er svært.

Claus

Men man kan godt følge med, uden at det bliver overvågning. Selvom det kan være en udfordring, vil Claus derfor også fortsætte med at engagere sig i sine børns digitale liv, så han kan støtte og hjælpe dem, hvis de igen bliver kontaktet af digitale svindlere.

Lær dit barn at være opmærksom og sætte farten ned

Børn når – ligesom mange voksne – ikke altid at tænke over, hvad de deler, eller hvem der ser det, de deler. De er heller ikke altid lige så skeptiske som voksne, hvis de får en venneanmodning fra en, de ikke kender. Eller hvis de ser en konkurrence eller et godt tilbud, klikker de måske også bare. Med falske profiler udnytter svindlerne den tillid, børn har. Hvis du som forælder lærer dem at sætte farten ned og hjælper dem med at følge et par gode råd, kan du gøre dem mere sikre på de sociale medier.

Få gode råd til, hvordan du lærer dine børn at spotte digital svindel.

Digitale svindlere udnytter børns tillid

Der kommer hele tiden nye sociale medieplatforme. Og børn er ofte de første til at være på dem. Desværre opsnapper svindlerne også, at der er nye platforme, og er til stede der. Politiet oplever derfor også anmeldelser relateret til børns sociale medier.

Har du læst?

Fem typer svindel mod børn du bør kende

Børn er nogen gange mindre skeptiske end voksne. Da børn indgår i fællesskaber, nogle handler også, på nettet kan de være lette ofre.

Online-spil bruges som handelsplads (gaming)

I mange online-spil er handel med våben, skins og figurer udbredt. Det kan blive udnyttet af svindlere, hvis man ikke er opmærksom.

Test dig selv: Spiller I spil online?

Prøv en test, tag en challenge og få gode råd om svindel i online-spil. Særligt til jer, der køber udstyr og lignende i spil.