Hvad skal du gøre, hvis du bliver afpresset online?

Som udgangspunkt skal du aldrig betale løsesummen eller gå i dialog med bagmændene bag angrebet. Hvis du gør det, signalerer du, at du er villig til at betale og er med til at understøtte de IT-kriminelles forretning.

Hvis du bliver udsat for online afpresning, skal du kontakte politiet og anmelde angrebet. Da det kan være afgørende for politiets behandling af sagen, at digitale beviser og spor sikres, bør du ikke foretage dig yderligere, før du har været i kontakt med politiet.

Anmeld online afpresning på politiets hjemmeside

Derefter bør du undersøge, om der findes andre muligheder for at få dine data igen. Tager du regelmæssig backup af din private data, kan du indlæse den seneste backup af dine data.

Få hjælp på nomoreransom.org

Hjemmesiden nomoreransom.org hjælper ofre for online afpresning til at få deres data tilbage uden at skulle betale løsesum. På siden kan ofre for ransomware uploade to filer, der er blevet krypteret ved et ransomwareangreb. Herefter modtager man et dekrypterings-værktøj som download, hvis det findes. 

Få hjælp på nomoreransom.org

Nomoreransom.org har endnu ikke værktøjer til at dekryptere alle typer ransomware. Derfor kan du også finde råd om, hvordan man forebygger angreb og beskytter sine data optimalt, herunder back-up og brug af robust antivirus-soft­ware.

Det er det hollandske politi og Europols European Cyber Crime Centre (EC3), som står bag nomoreransom.org

 

Indholdet på denne side er skrevet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd.

Senest opdateret 13-06-2023