Apps: Begræns adgang til dine data

Apps er en naturlig del af vores digitale hverdag. Men når du deler dine personlige oplysninger med en app, er der en risiko for, at appen gemmer dine data i lang tid, og at virksomheden bag deler eller sælger dine data videre. Med tre gode råd kan du begrænse, hvor meget data du giver apps adgang til.

For mange af os er apps både en kilde til underholdning og en god hjælp i hverdagen. Men alle apps og spil samler oplysninger om os – måske endda flere, end appen skal bruge for at virke. Er det for eksempel nødvendigt, at en løbeapp får adgang til din kalender, eller et spil får adgang til din mikrofon?

Hvis du først har delt dine oplysninger med en app, kan dine data blive gemt i lang tid og måske blive delt eller solgt videre til tredjeparter. Derfor er det en god idé at overveje, hvilke apps du bruger, og hvilke data dine apps må få adgang til – også allerede før du installerer en app.

En pige holder en mobil, hvor hun bruger en app

Tre gode råd til at begrænse adgang til data i apps

  1. Gennemgå privatlivsindstillingerne i dine apps
  2. Slet apps, du ikke bruger
  3. Undersøg, hvilke data din app indsamler, før du installerer den

1. Gennemgå privatlivsindstillingerne i dine apps

I privatlivsindstillingerne kan du begrænse, hvor meget dine apps ved om dig. Men ændrer du indstillingerne, risikerer du, at dine apps ikke virker så godt som før. Prøv at finde en balance, hvor dine apps får mindst mulig data om dig og stadig fungerer.

Start med at overveje, hvilke funktioner du giver dine apps lov til at bruge. Giver det for eksempel mening, at din app har adgang til din lokalitet, fotoalbum og kontakter? Du kan se og ændre, hvilke funktioner dine apps har adgang til i din enheds indstillinger under ”Anonymitet & sikkerhed” (iOS) eller ”Apps” - ”Tilladelser” (Android). I mange apps, herunder sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok, kan du også ændre privatlivsindstillinger for din profil. På den måde kan du selv styre, hvad andre brugere kan se, hvem der kan se det, og hvilke data appen må bruge til annoncer på din profil.

Se vores guides til justering af dine privatlivsindstillinger på sociale medier

2. Slet apps, du ikke bruger

Ryd jævnligt op i dine apps og slet dem, du alligevel ikke bruger. Når du sletter en app, har den ikke længere tilladelse til at samle data om dig. Men det er ikke sikkert, at de oplysninger, appen allerede har indsamlet, også bliver slettet.

Hvis du vil have slettet dine data helt, skal du kontakte virksomheden bag appen. Databeskyttelsesforordningen – også kendt som GDPR – giver dig nemlig ret til at få slettet din data. Derfor er det altid en god idé at sikre dig, at du kan finde kontaktoplysninger på virksomheden, inden du downloader en app. I virksomheden vil det typisk være databeskyttelsesrådgiveren – eller Data Protection Officer (DPO) – der kan besvare spørgsmål om behandling af data.

Læs mere om dine rettigheder til sletning af data hos Datatilsynet

3. Undersøg, hvilke data din app indsamler, før du installerer den

Som forbruger kan det være næsten umuligt at gennemskue, hvordan en app bruger dine data. Men du kan prøve at undersøge appen på nettet, inden du henter den. Søg på appens navn kombineret med stikord som ”data”, ”privatliv”/”privacy” og ”deling af data med tredjepart”. Ud fra søgeresultaterne kan du overveje, om det er en app, du vil bruge.

Det kan også betale sig at undersøge appens privatlivspolitik – selvom den kan være svær at forstå. I bunden af Apple Store (iOS) kan du for hver app finde punktet ”App-anonymitet”. I Google Play (Android) skal du kigge efter sektionen ”Datasikkerhed”. Her kan du typisk se en oversigt over, hvilke data appen kan indsamle om dig, og et link til privatlivspolitikken på virksomhedens hjemmeside.

Tip

Hold igen med at logge ind i apps via sociale medie-konti

Flere apps tilbyder, at du automatisk kan logge ind med dine sociale medie-konti. Men overvej, om det er nødvendigt – typisk giver det nemlig appen lov til at indsamle data fra disse konti.

Har du en Apple-enhed, kan du også få vist en ”Rapport om app-anonymitet” for alle apps, du har installeret. Den slår du til i indstillingerne nederst i sektionen ”Anonymitet”. Så vil din enhed løbende lave en oversigt over dine apps’ adfærd, og hvilke data de indsamler.

Hvorfor er det vigtigt at begrænse adgang til data i dine apps?

Alle apps samler data om os. Men mange apps spørger om meget omfangsrige adgange og rettigheder på din enhed – måske flere, end de skal bruge. På den måde får apps lov til at indsamle data og forbinde dem til din identitet. Det er faktisk en del af aftalebetingelserne for mange af de mest populære apps, herunder TikTok, Instagram, Facebook, Google og YouTube. For ingen apps er gratis: Selvom du ikke betaler i kroner og ører, betaler du med dine data.

Hvis du først har delt dine oplysninger med en app, er der en risiko for, at appen gemmer dine data i lang tid. Nogle gange selv efter du har slettet appen. Dine oplysninger kan også blive delt eller solgt videre til tredjeparter, som bruger oplysninger til andre formål, end du umiddelbart kunne have forventet.

Tip

Vær skeptisk, før du deler følsomme oplysninger

Tænk dig ekstra grundigt om, før du bruger en app, der spørger om følsomme oplysninger om for eksempel helbred eller seksualitet.

En undersøgelse fra Det Norske Forbrugerråd har vist, hvordan ti populære apps indsamler personfølsomme data og deler dem med tredjeparter. De ti apps delte tilsammen data med mindst 135 tredjeparter, hvor data blandt andet blev brugt til reklamemæssige formål.

Kilde: Rapport fra det norske forbrugerråd: ”Out of control”, 2020.

Senest opdateret 22-06-2023

Har du læst?

Guides: Sikkerhed på sociale medier

Vi har samlet en række guides, der trin for trin hjælper dig med at indstille dine privatlivsindstillinger og styrke din sikkerhed på sociale medier.

Beskyt dine personlige oplysninger

Du beskytter dine personlige oplysninger bedst, hvis du undgår at dele dem. Her er nogle gode råd. 

Lær dine børn at spotte digital svindel

Som forælder kan du klæde dit barn på, så han eller hun styrer uden om svindlernes fælder.