I privatlivsindstillingerne kan du begrænse, hvor meget dine apps ved om dig. Men ændrer du indstillingerne, risikerer du, at dine apps ikke virker så godt som før. Prøv at finde en balance, hvor dine apps får mindst mulig data om dig og stadig fungerer.
Start med at overveje, hvilke funktioner du giver dine apps lov til at bruge. Giver det for eksempel mening, at din app har adgang til din lokalitet, fotoalbum og kontakter? Du kan se og ændre, hvilke funktioner dine apps har adgang til i din enheds indstillinger under ”Anonymitet & sikkerhed” (iOS) eller ”Apps” - ”Tilladelser” (Android). I mange apps, herunder sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok, kan du også ændre privatlivsindstillinger for din profil. På den måde kan du selv styre, hvad andre brugere kan se, hvem der kan se det, og hvilke data appen må bruge til annoncer på din profil.
Se vores guides til justering af dine privatlivsindstillinger på sociale medier
2. Slet apps, du ikke bruger
Ryd jævnligt op i dine apps og slet dem, du alligevel ikke bruger. Når du sletter en app, har den ikke længere tilladelse til at samle data om dig. Men det er ikke sikkert, at de oplysninger, appen allerede har indsamlet, også bliver slettet.
Hvis du vil have slettet dine data helt, skal du kontakte virksomheden bag appen. Databeskyttelsesforordningen – også kendt som GDPR – giver dig nemlig ret til at få slettet din data. Derfor er det altid en god idé at sikre dig, at du kan finde kontaktoplysninger på virksomheden, inden du downloader en app. I virksomheden vil det typisk være databeskyttelsesrådgiveren – eller Data Protection Officer (DPO) – der kan besvare spørgsmål om behandling af data.
Læs mere om dine rettigheder til sletning af data hos Datatilsynet