Principper for sikring af data
Ved sikring af data og potentielle beviser kan din virksomhed eller et IT-sikkerhedsfirma følge nedenstående principper.
- Data sikres hurtigst muligt, så det ikke går tabt. Husk at sikre en kopi af dit system, inden du fortsætter behandlingen af data, da der ellers er risiko for, at du kompromitterer potentielle beviser.
- Alle datasæt tildeles et ID-nummer, så politiet kan identificere, hvor data stammer fra.
- Der anvendes anerkendte datasikringsformater(fx E01, AFF4, L01 eller åbne formater som fx DD, DMG og KAPE), så data kan anvendes i politiets forensic-værktøjer.
- Der foretages en hash-beregning(fx MD5 eller SHA1) pr. sikret datasæt. Dette skal sikre, at data er intakt fra sikringstidspunktet og ved senere undersøgelser.
- Der anvendes ubrugte eller wipede modtagermedier til datasikringen. På den måde risikerer data ikke at blive kontamineret med anden data.
- I forbindelse med datasikringen anbefales det at dokumentere en række forhold. Til dette kan du bruge skabelonen via linket nedenfor. Beskriv gerne, hvorfor du mener, at de sikrede data kan bidrage til at bevise hændelsesforløbet, og hvem der har foretaget sikringen.
Skabelon til sikring af digitale beviser
Politiets First Response Team kan vejlede dig i en sikker overførsel af de sikrede data til politiets efterforskning. Ring 114 og bliv viderestillet til teamet!
Hvornår kan data slettes?
I nogle tilfælde kan politiet få behov for at indhente yderligere data til efterforskningen. Det anbefales derfor, at du retter henvendelse til politiet, inden du og din virksomhed sletter data, der kan indeholde spor fra cyberangrebet, så I kan afstemme om data må slettes.
Indholdet i denne artikel er udarbejdet af politiet, Center for Cybersikkerhed og en række IT-sikkerhedsfirmaer.