Tænk dig om, før du deler intime billeder og videoer

Deling og misbrug af intime billeder og videoer er et stigende problem. Et billede, der kun var tiltænkt en partner, risikerer pludselig at ligge offentligt. Med et par gode råd kan du hjælpe med at stoppe deling og misbrug af krænkende og seksuelle billeder.

billed af telefon med sløret billede af pige i bikini

Det kræver kun et klik at dele intime billeder, selvom det i mange tilfælde er ulovligt. 

Når du deler billeder digitalt, mister du delvist kontrollen med dem. Del derfor aldrig krænkende eller seksuelle billeder af andre, uden de har givet tilladelse, og tænk dig grundigt om, inden du trykker ”Del” eller ”Send”.

Gode råd til at stoppe deling og misbrug af krænkende/seksuelle billeder

  1. Del aldrig intime billeder og videoer uden samtykke.
  2. Slet krænkende og seksuelle billeder og videoer, du modtager fra andre.
  3. Tænk dig om, før du sender et intimt billede eller video.
  4. Anmeld krænkende eller seksuelle billeder og videoer.

Del aldrig intime billeder og videoer uden samtykke

Det er ulovligt at dele billeder og videoer, hvis personen på billedet ikke har givet lov til at dele billedet eller videoen. Del derfor aldrig et intimt eller krænkende billede eller en video, som du ikke har fået lov til at dele – heller ikke med dine bedste venner.

Slet krænkende og seksuelle billeder og videoer, du modtager fra andre

Hvis du selv modtager eller opbevarer et krænkende eller seksuelt billede/video, som du ikke har fået lov til af personen på billedet, skal du slette det fra alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, iPad, iCloud, Messenger, Dropbox og lignende).

Tænk dig om, før du sender et intimbillede

Når du sender et intimt billede, for eksempel over sms, Messenger eller Snapchat, risikerer du at miste kontrollen med, hvordan det bliver brugt. Du ved for eksempel ikke, om den anden person tager et screenshot og lægger billedet offentligt ud eller viser det til venner.

Anmeld krænkende eller seksuelle billeder og videoer

Har nogen lagt et billede op eller delt et intimt billede eller video af dig, skal du bede dem slette det. Anmeld det også til dem, der styrer hjemmesiden eller det sociale medie, og bed dem om hjælp til at få det slettet, da det kan være delt flere gange. Du kan også anmelde digitale sexkrænkelser ved at kontakte politiet på 114 eller ved at foretage en anmeldelse på politiets hjemmeside.

Læs mere om regler for billeddeling på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside

Hvorfor er det vigtigt ikke at dele intime billeder og videoer?

Ikke blot kan det have store personlige konsekvenser for dig selv eller andre, hvis der bliver delt krænkende billeder eller videoer på nettet. Det kan være ekstremt grænseoverskridende at få delt sine mest intime oplevelser med hele verden, og du risikerer desuden at blive udsat for forskellige typer af svindel.

Sexafpresning – eller sextortion – starter ofte med, at man får kontakt med hinanden via et socialt medie og opfordres til at sende billeder til hinanden. Svindleren truer med at offentliggøre dine billeder eller sende dem til familie og venner, hvis ikke du betaler et beløb, sender flere billeder eller vil mødes med gerningsmanden i den virkelige verden.

Case

Seksuelle krænkende billeder kan spredes hurtigt

15-årig pige fik delt en intim video 5.000 gange uden at vide det

I 2015 blev en 15-årig pige optaget uden at vide det sammen med en fyr. Billederne endte på de sociale medier og blev delt mere end 4.700 gange på to år. Det førte i 2017 til den såkaldte Umbrella-sag, hvor 1.000 blev sigtet for deling af krænkende seksuelle billeder.

Kilde: Politiet

Deling af seksuelle billeder og videoer kan ske for alle

Det er ikke kun naboen, der risikerer at få delt intime billeder eller videoer. Det kan ramme alle, selvom du tror, at du har delt et billede med en, du har tillid til. Vores online liv gør det nemt og hurtigt at dele eller vise et billede. Overvej derfor altid en ekstra gang, om du vil dele eller trykke ”Send”.

Læs, hvordan du anmelder digitale seksuelle krænkelser til politiet

Se videoen om, hvordan du beskytter dine og andres billeder mod digitale svindlere.

Senest opdateret 24-05-2023

Har du læst?

Har du været udsat for en digital sexkrænkelse?

Har andre delt billeder eller en video af dig i en intim eller krænkende situation?

Gode råd: Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Vi har ikke altid styr på, hvad der bliver delt om os på sociale medier. Men i dine indstillinger kan du faktisk kontrollere, hvad der bliver delt.

Har du delt billeder uden samtykke?

Har du ikke fået lov til at dele billeder, skal du kontakte personen på billedet med det samme.