Del med omtanke

Vi deler billeder på livet løs. Din ven eller veninde deler et billede af dig på Facebook, Instagram, TikTok eller andre sociale medier. Måske deler du også et billede af dine børn eller venner. Få styr på, hvad der må deles.


Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Der er en risiko for, at både digitale svindlere og andre kan misbruge dine billeder

Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Der er en risiko for, at både digitale svindlere og andre kan misbruge dine billeder. 

Tænk dig om, inden du deler billeder

Det er sjovt at dele billeder af situationer og hinanden på de sociale medier. I farten når vi måske ikke at tænke over konsekvenserne, når vi trykker ”del”. Men tænk dig om en ekstra gang, inden du deler.

Gode råd, når du deler billeder, videoer og opslag på sociale medier:

  • Få tilladelse af dem på billedet eller i videoen til at dele, før du gør det.
  • Del ikke indhold, der krænker eller udstiller andre.
  • Indstil, hvem der kan se det, du deler.

Få tilladelse til at dele et billede eller video, før du gør det

Som udgangspunkt skal du altid have lov af personen på billedet, før du må lægge det op på sociale medier eller dele det på andre måder. Også selvom du synes, det er et godt og uskyldigt billede af personen. Normalt skelner man mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Det vil sige, at du som regel godt må lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

Hvorfor er det vigtigt?

Selvom du måske i dine indstillinger har begrænset, hvem der kan se de billeder, du lægger op eller deler fra andre, er det vigtigt, at du har tænkt dig om og taget stilling til, om du vil dele et billede. Du ved nemlig ikke altid, om nogle tager et screenshot af billedet eller deler det videre, så det måske ender hos din chef eller hos andre, som, du ikke har lyst til, skal se et privat billede. Det kan du dog kontrollere i en vis udstrækning i dine indstillinger.

portrætbillede af pige

Portrætbillede

situationsbillede

Situationsbillede

Læs mere om, hvordan du kan kontrollere, hvad der deles om dig, og hvem der kan se det

Del ikke indhold, der krænker eller udstiller andre

Det er ulovligt at dele krænkende og seksuelle billeder eller videoer af andre uden deres samtykke. Send eller del derfor aldrig seksuelt eller krænkende materiale uden at have fået lov.
Vær også opmærksom på, at krænkende indhold ikke kun er seksuelle billeder eller videoer. Det kan også være andre typer af billeder eller videoer, som udstiller en person i en følsom eller pinlig situation.
Tænk dig derfor om en ekstra gang, og overvej, om indholdet, du er ved at dele, kan være krænkende eller nedsættende. Er du i tvivl, så lad være med at dele.

Hvorfor er det vigtigt?

Det er strafbart at dele seksuelle eller krænkende billeder og videoer uden at have fået lov. Det kan efter straffelovens bestemmelse om blufærdighedskrænkelse (§ 232) resultere i bøde eller fængsel op til 2 år. Selvom du blot giver opslag med ”hadsk tale” en smiley med på vejen, når du deler, eller blot deler uden at kommentere overhovedet, kan det blive opfattet, som om, du billiger indholdet. Og det kan også være strafbart.

Se mere om deling af intime billeder og videoer.

Indstil, hvem der kan se billederne, du deler

Du kan selv i et vist omfang kontrollere, hvem der kan se de billeder, du lægger op eller deler på de sociale medier. Det gør du i indstillinger, hvor du bestemmer, om et opslag skal være offentligt eller kun synligt for bestemte personer. Du kan endda på Facebook, Instagram m.fl. inddele dine følgere i grupper og vælge præcis, hvem der skal kunne se hvad, ligesom du også kan gøre dine profiler private. I dine indstillinger kan du også styre, om andre skal kunne dele dine billeder uden din godkendelse, eller om du skal godkende alt, du bliver tagget i, inden det vises på din profil.

Hvorfor er det vigtigt?

Der er mange grunde til, at det er vigtigt at få styr på, hvem du deler med. Har du fx lagt et billede offentligt op, kan alle se det og dele det. Dermed mister du kontrollen med, hvilke hænder dit opslag ender i, og hvem der ser det. Offentlige opslag kan nemlig ses af alle – og derfor også dem, du ikke er venner med på de sociale medier. Det kan således også ende hos din nuværende eller kommende arbejdsgiver, hos venners venner eller helt andre steder.
Det sker, at digitale svindlere bruger offentlige billeder til fx at oprette falske profiler med dit billede og i dit navn.

Se mere om, hvordan du i indstillinger angiver, hvem du deler dine opslag og billeder med.

Hvorfor er det vigtigt at dele med omtanke?

Når du deler billeder af andre, eller hvis nogen deler billeder af dig, mister du delvis kontrollen over dine billeder, og hvem der kan se dem. Det gælder også, selvom du selv har begrænset, hvem der kan se, hvilke billeder du deler. Du ved ikke, hvem dine kontakter på de sociale medier viser dem til, eller om de tager en kopi eller screenshot af det.

Der er mange eksempler på, at svindlere har anvendt andres billeder til afpresning, til kommercielle formål eller til at oprette falske profiler med dit billede.

Case

Misbrug af private billeder på sociale medier

Helles barn blev stjålet på Facebook

I 2017 brød Helles verden sammen, da hun fik en besked fra en bekendt. I beskeden var et screenshot fra en Facebook-gruppe med et billede af en seksårig pige, hvis biologiske mor blev efterlyst. Det var Helles datter, som en anden kvinde igennem seks år havde udgivet sig for at være mor til. Kvinden var en tidligere perifer veninde, som Helle havde læst med. Gennem de seks år havde kvinden afpresset en mand med billederne af Helles datter. Hun påstod, at han var far til pigen, og forsøgte på den måde at få penge ud af ham.

Helles budskab er klart: Lad være med at lægge billeder af dine børn på nettet!

Vil du være sikker på, at dine egne billeder ikke misbruges, eller være sikker på, at du ikke deler uhensigtsmæssige billeder af andre, så handler det om at kende reglerne, tjekke sine indstillinger og trække vejret, inden du deler.

Har du læst?

GUIDE: Justér, hvem der kigger med på din profil

Ved du, hvem og hvor mange der kan se din profil, sende dig anmodninger og se, hvad du deler? Måske har du aldrig fået tjekket indstillingerne for, hvem der skal kunne se din profil. Men det kan du nemt gøre med denne guide.

Del ikke intime billeder

Når du deler billeder digitalt, mister du delvist kontrollen med dem. Tænk dig om, inden du deler.

GUIDE: Justér, hvem du deler med

Det kan være vanskeligt at vide, hvem du rent faktisk deler dit indhold med. Få styr på dine indstillinger, og følg guiden, så du kan kontrollere, hvem du deler med.