GUIDE: Justér, hvem du deler med

Vi deler billeder og indhold på livet løs på de sociale medier, Messenger og sms. Men det kan være vanskeligt at vide, hvem du rent faktisk deler dit indhold med. Få styr på dine indstillinger, og følg guiden, så du kan kontrollere, hvem du deler med.

""

Du kan selv justere, hvem du deler med, når du for eksempel vil skrive en statusopdatering, et indlæg eller dele et billede eller video. Det kan du gøre ved at følge et par enkelte trin med guiden nedenfor.

Sådan gør du

Når du har valgt, hvad du vil lægge op på for eksempel Facebook, kan du vælge, om offentligheden, dine venner eller kun udvalgte venner skal se, hvad du deler.

Facebook:

  • Når du vil dele, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen.

  • Til højre for “Nyheder” klikker du på “Venner” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller din statusopdatering eller dit billede til at være offentligt, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos. Både venner, venners venner og helt fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Du kan yderligere inddele alle dine Facebook-venner i grupper til fx ”Arbejde”, ”Bekendte” og ”Nære venner”. Efterfølgende kan du bestemme, hvilke grupper af dine venner der skal kunne se, hvad du deler, hvad du bliver tagget i, og hvilke venner eller følgere du har.

LinkedIn:

  • Når du vil skrive et indlæg, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen.

  • Under dit profilbillede i midten øverst klikker du på pilen ud for “Alle” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag. Her kan du vælge, at kun forbindelser eller en af de grupper, du er medlem i, kan se indlægget.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller dit indlæg til at være tilgængeligt for ”Alle”, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos. Både forbindelse, deres forbindelser og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Instagram:

  • Når du vil dele et opslag på Instagram, kan du i et vist omfang vælge, hvem der kan se dit opslag, hvis du har inddelt dine venner i en gruppe, som hedder ”Nære venner”. Her kan du tilføje de venner, du gerne vil have ser dine opslag. Du kan så vælge kun at dele dine opslag med ”Nære venner” eller med alle venner.

  • Du kan også vælge at have en lukket profil, så kun følgere, du selv har godkendt, kan se dine opslag. Det gør du ved at gå ind på din Instagram-profil. Instagram fungerer bedst på mobile enheder, så brug din telefon eller tablet. Klik på menuen (tre streger øverst til højre). Klik derefter på det lille tandhjul ”Indstillinger” nederst til højre, og vælg ”Privatindstillinger”. Under overskriften ”Konto og privatindstillinger” kan du vælge at gøre din konto privat. Herefter skal følgere anmode om at følge dig, og du skal godkende dem, inden de kan se dine opslag.

TikTok:

  • TikTok kan indstilles, så det kun er følgere, der ser dine opslag. Altså en privat profil. Du gør TikTok privat ved at gå i "Indstillinger", dernæst vælger du "Privatliv og Sikkerhed" og slår punktet "Privat Konto" til.
  • Du skal bemærke, at selv om du nu har lavet en privat konto, så er dit profilbillede, profiltekst og profilnavn stadig tilgængeligt for alle. Så det er en god idé at tænke over, hvad der står i den.

Snapchat:

  • På Snapchat er der lidt flere indstillinger, du skal vælge for at sikre dine privatlivsindstillinger. Som udgangspunkt er det kun dem - dine venner - der kan kontakte dig og se dine opslag. For at kontrollere dine indstillinger, skal du gå i "Indstillinger" der findes under det lille ikon med tandhjul. Find muligheden "Hvem kan...." og foretag dine valg herunder.

  • Der findes en række muligheder i Snapchat, du kan styre, herunder; Hvem der kan kontakte dig, se din historie og din placering på snapkortet. Det er vigtigt, at du nøje ovevejer hvad og hvem, der skal kunne følge med i dine opdateringer og placering. Du skal også bemærke, at hvis du har begrænset dine indstillinger til "Mine venner", så kan dem, du er i gruppe med stadig kommunikere med dig.

Virker vejledningen ikke?

De sociale medier ændrer løbende på deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så tip os gerne på sikkerdigital@digst.dk. Så retter vi til hurtigst muligt. 

 

Har du læst?

Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Du sender, måske uden du ved det, mange informationer om dig selv, når du bruger sociale medier.

GUIDE: Justér, hvem der kan tagge dig

Få kontrol med, når venner, bekendte eller helt fremmede tagger dig i billeder på sociale medier. Se i guiden, hvordan du justerer dine indstillinger.

GUIDE: Justér, hvem der kigger med på din profil

Ved du, hvem og hvor mange der kan se din profil, sende dig anmodninger og se, hvad du deler? Måske har du aldrig fået tjekket indstillingerne for, hvem der skal kunne se din profil. Men det kan du nemt gøre med denne guide.