Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Dine venner tagger dig i et gammelt billede, eller en ven tagger dig i et reklameopslag. Vi har ikke altid styr på, hvad der bliver delt om os på sociale medier. Men i dine indstillinger kan du faktisk kontrollere, hvad der bliver delt.

Selvom du selv kun deler billeder, opslag eller videoer med dem, du kender og har tilladelse fra, kan andre have fri adgang til at dele billeder og indhold af dig, hvis ikke du har styr på dine indstillinger. Men du kan justere dine indstillinger og begrænse, hvem andre end dig selv der skal kunne dele billeder og informationer om dig.

billede af person der kigger på et billede af sig selv, der er delt på et socialt medie

 Har du styr på dine indstillinger, så du har kontrol over, hvad der deles om dig?

Følg de gode råd til at få kontrol over, hvad der deles om dig på sociale medier.

 

Gode råd til at begrænse, hvad der deles om dig:

  1. Tjek dine indstillinger, og begræns, hvem der kan tagge dig.

  2. Slå automatisk ansigtsgenkendelse fra på Facebook.

  3. Sig fra over for opslag om dig, du ikke ønsker.

Tjek dine indstillinger, og begræns, hvem der kan tagge dig

Du kan selv i et vist omfang kontrollere, hvem der kan tagge dig og dermed dele oplysninger, billeder eller lignende om dig på de sociale medier. Det gør du i indstillingerne. På Facebook og Instagram kan du bestemme, om du vil godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det. I dine indstillinger under ”Profil og tag” kan du også begrænse muligheden for at tagge til særlige udvalgte venner. På LinkedIn kan du også i indstillinger under ”Synlighed” vælge, at det ikke skal være muligt for andre at nævne eller omtale dig i opslag.

Hvorfor er det vigtigt?

Når du bliver tagget i et billede, opslag eller video, bliver det automatisk synligt på din profil, medmindre du i dine indstillinger har begrænset, hvem der kan tagge dig. Det betyder, at et billede, du måske ikke har godkendt eller synes om, pludselig kan blive set af din chef, dine børn eller nogle helt fremmede, selvom du ikke ønsker det. Der er også eksempler på, at svindlere udvikler falske annoncer eller konkurrencer, som automatisk tagger dig som ”sammen med”, så snart en af dine venner har reageret på annoncen og uden at vide det har givet svindlerne adgang til sit netværk af venner. Så er du blevet et mål for falsk annoncering og svindel, og dine venner vil tro, at du står inde for det.

Læs mere om, hvordan du ændrer dine indstillinger for deling og tagging.

billede af falsk annonce fra Facebook

Svindlerne har sørget for, at et klik på annoncen udløser et automatisk opslag, hvor ikke bare personen selv tagges, men også tilfældigt udvalgte af personens venner. Måske deriblandt dig.
Kilde: tjekdet.dk

Slå automatisk ansigtsgenkendelse fra på Facebook

Automatisk ansigtsgenkendelse anvendes mange steder – til at låse din telefon op for dig, uden at du skal indtaste kode, i apps som Google eller Apple fotos og på sociale medier som Facebook. Facebooks ansigtsgenkendelse bruges bl.a. til at genkende dig og foreslå dine venner at tagge dig. Ved at slå funktionen fra i dine indstillinger på Facebook, minimerer du sandsynligheden for, at dine venner tagger dig.

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis du ikke har slået ansigtsgenkendelse fra i dine indstillinger på sociale medier, kan du nemt miste kontrollen med, hvor billeder eller opslag af dig ender. Din ven får måske et forslag fra Facebook om at tagge dig i et gammelt billede, som du ikke ønsker delt, og pludselig ender det alligevel på din profil. Tænk dig derfor om, inden du godkender brugen af ansigtsgenkendelse, og slå den fra, hvis du vil være sikker.

Læs mere om, hvordan du slår ansigtsgenkendelse fra på Facebook.

Sig fra over for opslag om dig, du ikke ønsker

Sig fra, hvis nogen deler billeder af dig, som du ikke har givet tilladelse til, eller som er krænkende. Kontakt den, der har delt billedet, og bed vedkommende slette det. Du kan også anmelde det til dem, der styrer hjemmesiden eller det sociale medie, fx Facebook, og bede om at få det slettet.
Det samme skal du gøre, hvis du pludselig bliver tagget i et opslag, som enten er spam, eller som ikke har noget med dig at gøre.

Hvorfor er det vigtigt?

Det kan være grænseoverskridende at blive tagget i et billede, man ikke ønsker, at nogen skal se. De, der deler billedet af dig, har måske ikke tænkt over, hvad det betyder for dig. Så første skridt er at tale med vedkommende og bede om at få fjernet billedet eller opslaget. Du kan selvfølgelig også gøre opmærksom på, at du ikke ønsker billedet delt, allerede når han eller hun tager billedet af dig til festen eller fredagsbaren.

Hvis vedkommende ikke vil fjerne billedet, eller hvis du ikke kender den, der deler, kan du også anmelde det til udbyderen af hjemmesiden eller det sociale medie, hvor billedet ligger. Selvom du selv fjerner tagget, så dit navn ikke fremgår, vil billedet nemlig stadig findes på din ven eller følgers profil og kan derfor ses og deles af din vens følgere. Du kan også anmelde et opslag, du er blevet tagget i, hvis det har karakter af spam eller falsk reklame.

Se, hvordan du kan anmelde opslag på Facebook.

Har du læst?

""

Gode råd: Del billeder med omtanke

Vi deler billeder på livet løs. Måske deler du også et billede af dine børn eller venner. Få styr på, hvad du må dele.

""

Del ikke intime billeder

Når du deler billeder digitalt, mister du delvist kontrollen med dem. Tænk dig om, inden du deler.

""

GUIDE: Justér, hvem du deler med

Det kan være vanskeligt at vide, hvem du rent faktisk deler dit indhold med. Få styr på dine indstillinger, og følg guiden, så du kan kontrollere, hvem du deler med.