Guide: Justér hvilke annoncer du får

Sociale medier udarbejder en profil af dig, som de baserer på, hvad de ved om dig. Inklusive, hvor i verden du befinder dig henne lige nu. Det er den profil, som styrer, hvad du ser i dit feed. Men du kan styre, hvad du får vist, ved et par enkelte justeringer af dine indstillinger.

""

De sociale medier indsamler oplysninger om din aktivitet på medierne og fra andre parter, de samarbejder med. De samler også informationer om, hvor du befinder dig, hvis du logger ind via en app på mobiltelefonen eller en browser på computeren. Tilsvarende kan de også få oplysninger om din øvrige internetadfærd ved at placere cookies på din computer, der registrerer, hvad du søger på og foretager dig på en hjemmeside.

Oplysningerne bruges til at målrette de annoncer, politiske budskaber, jobtilbud og øvrigt indhold, du ser, til netop dit feed. Jo flere oplysninger de har om dig, jo lettere kan de skræddersy, hvad du får vist. Men du behøver ikke at give dem tilladelse til at bruge oplysningerne, hvis du ikke ønsker det.

Sådan justerer du dine annoncepræferencer

Facebook: 

  • Gå ind på din Facebook-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne, og vælg “Indstillinger”.
  • Klik på “Annoncer” i venstre side.
  • Under “Dine interesser” kan du klikke i højre hjørne af billederne. På den måde fjerner du de interesser, som Facebook har samlet sammen om dig.
  • Under “Annoncører, du har interageret med” kan du også klikke i højre hjørne af billederne for at fjerne annoncører. På den måde minimerer du udveksling af oplysninger mellem Facebook og andre parter.
  • Under “Annonceindstillinger” kan du vælge, om du vil tillade, at Facebook og andre parter udveksler oplysninger om dig.
  • Under “Dine oplysninger” kan du vælge, om Facebook må bruge oplysninger om for eksempel din civilstand og din uddannelse til at målrette annoncer.

LinkedIn:

  • Gå ind på din LinkedIn-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne lige under dit profilbillede og ”Dig”, og vælg “Indstillinger og privatliv”.
  • Vælg ”Annoncer” i topmenuen.
  • Under ”Annoncepræferencer” kan du blandt andet sige ja/nej til, om LinkedIn må dele oplysninger med annoncører, hvis websteder du har besøgt.
  • Under ”Data indsamlet på LinkedIn” kan du sige ja/nej til, hvilke typer af data LinkedIn må benytte i forbindelse med annoncering. Det kan fx være: Interessekategorier, grupper, du er tilmeldt, forbindelser og arbejdsgiver.
  • Under ”Tredjepartsdata” kan du blandt andet sige ja/nej til, om LinkedIn må benytte data om websteder, du har besøgt, eller data, du har delt med virksomheder, til at målrette annoncer.

Instagram:

  • Du kan ikke under Instagram redigere, hvilke oplysninger Instagram benytter i forbindelse med annoncering. De henviser i stedet til muligheden for at redigere annoncepræferencer på Facebook, der også ejer Instagram.

Sådan indstiller du din lokationsdeling og dermed annoncering 

Facebook: 

Du kan ikke undgå, at Facebook indsamler information om din lokation via din computer, men du kan sørge for, at Facebook ikke får information via din telefon. Det gør du sådan her:

  • Tryk på de tre streger i din Facebook-app
  • Tryk på “Indstillinger og privatindstillinger”
  • Tryk på “Genveje til privatindstillinger”.
  • Under “Administrer dine lokationsindstillinger” kan du vælge, om Facebook må få adgang til din lokation. Du kan også vælge, om Facebook må gemme din lokationshistorik.

LinkedIn:

  • Det er ikke umiddelbart muligt at slå lokation fra. LinkedIn oplyser heller ikke under ”Sådan behandler LinkedIn dine data”, at de benytter lokation.

Instagram:

  • Det er ikke umiddelbart muligt at slå lokation fra. Instagram oplyser heller ikke under ”Konto og privatindstillinger” og ”Kontodata”, at de benytter lokation. Tager du et billede igennem Instagram - altså giver app'en adgang til dit kamera, vil Instagram bede om adgang til din lokalitet.

SletDet Rådgivningen:

SletDet Rådgivningen er en fortrolig rådgivningstjeneste hos Red Barnet, hvor du kan få hjælp, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet.

Rådgivningen hjælper børn og unge under 18 år og forældre, pårørende eller fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser. De kan give dig rådgivning i, hvordan du kan håndtere din situation og fx hjælpe med at kontakte sociale medier for at få indhold slettet.

Læs mere på www.sletdet.redbarnet.dk

Tip os

Virker vejledningen ikke?

Sociale medier ændrer løbende deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så tip os gerne på sikkerdigital@digst.dk. Så retter vi hurtigst muligt.

Senest opdateret 20-07-2023

Har du læst?

Gode råd: Få kontrol over, hvad der bliver delt om dig

Vi har ikke altid styr på, hvad der bliver delt om os på sociale medier. Men i dine indstillinger kan du faktisk kontrollere, hvad der bliver delt.

Guide: Få overblik over, hvad de sociale medier ved om dig

Du har selv indflydelse på, hvad de sociale medier skal vide om dig.

Guide: Justér, hvem der kigger med på din profil

Her finder du en guide til, hvordan du justerer din profil på sociale medier.